Els científics de Sud-àfrica han començat una feina d'investigació crucial per avaluar com són de resistents les vacunes contra la variant del coronavirus òmicron que s'ha detectat ja en una dotzena de països des que se'n va informar la setmana passada.
La variant porta dotzenes de mutacions que s'espera que canviïn la forma o el comportament del virus, fins i tot la seva capacitat per provocar una infecció o que pugui amagar-se de les defenses immunitàries preparades per les vacunes o infeccions prèvies amb una variant més antiga.
Tal com recull el diari britànic The Guardian, els anticossos protegeixen contra els virus evitant que infectin les cèl·lules humanes. Per fer-ho, han de reconèixer, però, les parts particulars del virus. La majoria d'anticossos contra la covid s'adhereixen a una de les tres parts del virus, però tots estan mutats a òmicron, fet que implica que els anticossos produïts per vacunes o infeccions passades poden ser significativament menys efectius.
Com es faran les proves?
Penny Moore, professora de la Universitat de Witwatersrand i l'Institut Nacional de Malalties Transmissibles de Sud-àfrica ha dit que els pseudovirus, virus inofensius que no es repliquen utilitzats per modelar variants de coronavirus, seran dissenyats per transportar les mutacions d'òmicron. Després, aquests s’exposaran al plasma sanguini portador d'anticossos de persones vacunades i d'aquells que s'han recuperat de la infecció per coronavirus per veure si neutralitzen el virus.
Tal com destaca el rotatiu, el seu laboratori avaluarà la protecció proporcionada per les vacunes d'AstraZeneca, Pfizer i Janssen, mentre que les proves amb plasma de pacients recuperats ajudaran a posar una mica de llum sobre el risc d'infecció amb òmicron. Els primers informes suggereixen que les reinfeccions són més comunes amb òmicron que amb la variant delta, però fan falta més dades per estar-ne segurs.
S'espera que els resultats de Moore podrien estar disponibles en les pròximes dues setmanes i que puguin proporcionar algunes de les primeres proves de laboratori sobre si les vacunes existents són suficients per mantenir a ratlla òmicron o si els fabricants necessitaran produir una vacuna actualitzada. Amb òmicron, portant tantes mutacions, fer pseudovirus no és tan fàcil i Moore ja ha advertit que es necessitarà un temps per introduir tantes mutacions.
Risc "molt alt"
És probable que la variant del coronavirus òmicron es propagui de manera internacional. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha exposat que presenta un "risc molt alt" d'augment d'infeccions que podrien tenir "conseqüències greus" en alguns llocs.
Encara no s'han reportat morts relacionades estrictament amb aquesta nova variant, tot i que es necessita encara més investigació per avaluar el seu potencial. Se sap, però, segons destaca el diari The Guardian, òmicron té més de 30 mutacions en aquesta proteïna, incloent-ne 10 tot just a l'anomenat "domini d'unió al receptor", la part específica que s'adhereix al receptor. La delta, segons sembla, té dues mutacions.