"Que ens puguem treure la mascareta no vol dir que ens obliguin a fer-ho. La seva eficàcia està fora de dubte, té un rol important per reduir la transmissió del virus i funciona". Així de clar ho ha volgut deixar el coordinador de la unitat de Covid-19 a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, que s'ha mostrat partidari "d'aplicar el sentit comú" i mantenir la mascareta el màxim temps possible, en el primer dia que deixa de ser obligatòria a l'exterior. En una entrevista a Catalunya Ràdio i que recull també l'ACN, ha exposat que "si hi ha situacions en què hi ha una aglomeració de gent, ens l'hem de posar. En espais interiors, costarà treure'ns la mascareta", exposat. I en referència als brots de Mallorca i Menorca ha destacat que els viatges de final de curs "són el terreny ideal per als grans brots".
"Malauradament, sembla que no s'ha après res", ha lamentat Güerri, que considera que només per un tema de probabilitat algun d'aquests joves pot acabar ingressat i a l'UCI. "La majoria dels infectats són lleus o asimptomàtics. Però només és qüestió de temps –en brots tan extensos- que aparegui algun cas més greu que requereixi l'ingrés o, fins i tot, la intubació a l'UCI", ha reflexionat. Sobre la incidència de la nova variant delta –detectada per primera vegada a l'Índia–, Güerri ha corroborat que és més transmissible que la variant britànica, però amb quadres clínics de menys gravetat. "La variant delta és un 60% més transmissible que l'alfa –detectada per primera vegada al Regne Unit i que ja ho era molt–, però sembla menys severa", ha apuntat.
Més gent vacunada amb la pauta completa
Segons dades de Salut d'aquest dissabte, hi ha un total de 2.599.749 persones que han rebut ja la pauta completa. Un fet que destaca també el metge: "Hi ha molta més gent vacunada amb pauta completa i amb una sola dosi, i això també ajuda. Els vaccins estan funcionant amb aquesta variant", ha puntualitzat Güerri, que parlant de la situació a l'Hospital del Mar ha afirmat que està "infinitament millor que fa uns mesos". "Treballem amb la hipòtesi que la Covid no desapareixerà i es convertirà en un virus estacional amb brots puntuals com la grip. Però ara estem bé", ha conclòs.
Pànic a treure's la mascareta?
Sentir-se com si s'anés despullat sense mascareta, pot passar. Malgrat que ja no és obligatori dur-la a l'exterior i sense aglomeracions, hi ha persones que no se senten còmodes per treure-se-la perquè encara no estan vacunades o simplement perquè ja hi han trobat un confort o una protecció. Aquest grup pot necessitar més temps per fer el pas. "El confinament ha fet que els cossos quedin en refugi, també ha fet que una part del cos estigués mig oculta amb la mascareta. I no és qualsevol cosa, sinó la cara, on hi ha el somriure, el fet de posar-se vermell, hi ha molts signes de comunicació que de vegades ens fan vergonya", detalla el psicoanalista i professor col·laborador de la UOC José Ramon Ubieto, en conversa amb ElNacional.cat. En aquesta mateixa línia, la psicòloga del Centre de Psicologia Dendros Eva Aguilar, destaca, també en conversa amb aquest mitjà, que "portant mascareta et sents molt còmode, una sensació íntima amb tu mateix. T'amagues i no estàs tan exposat. No cal ser sociable si no et ve de gust". I constata que "hi ha persones que tenen una sensació de seguretat, no té per què donar-la, però hi ha gent que se sent més tranquil·la portant-la".
En aquest sentit, per deixar enrere la mascareta, la psicòloga detalla que pot anar bé fer "un ritual d'acomiadament de la mascareta". I pot incloure qualsevol cosa: "Pot ser escriure-hi a sobre, escriure una carta amb la mascareta, cremar-la o el que sigui per acomiadar-se'n". El que està clar és que cal respectar els tempos de cada persona.