Les previsions que marquen el calendari de vacunació estan subjectes a canvis constants. El motiu principal és el retard en el subministrament de les dosis marcat des de Brussel·les, però també hi ha altres factors. A tall d'exemple, Janssen endarrereix la distribució de la seva vacuna contra la Covid-19 a Europa. La decisió arriba després que la Food and Drug Administration (FDA) hagi decidit cancel·lar de manera immediata l'administració d'aquest vaccí arran d'episodis de trombes.

D'altra banda, les anomalies que s'han trobat, com en el cas d'AstraZeneca, amb puntuals episodis de trombosi, han fet ajornar certes cites ja concertades; i, en darrer terme, les estratègies que cada comunitat autònoma decideix seguir adaptant al document oficial marcat per l'estat espanyol.

Ara bé, darrere de tot plegat hi ha una estratègia i l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que a finals d'agost estarà immunitzat el 70% de la població gràcies a "la major campanya de vacunació global de la història en un esforç sense precedents". Segons les dades oficials, la cobertura de vacunació amb una dosi, com a mínim, a majors de 80 anys és del 94,6%. 

Per saber quan et toca vacunar-te has de tenir en compte tres factors essencials: l'edat, l'àmbit professional al qual pertanys i si estàs afectat per una malaltia que pot condicionar les conseqüències de contagiar-se per coronavirus. Amb aquestes premisses, s'ha elaborat un calendari de fases estimat des del Ministeri de Sanitat que marca, a grans trets, els mesos que correspon a cada perfil de ciutadà. En total hi ha tres fases de subministrament i ara ens trobem en la segona, on encara s'arrossega la feina pendent de la primera, com acabar de vacunar els majors de 80 anys, però s'hi incorporen nous grups d'edat. A partir del mes de juny s'arribaria a l'anunci de la darrera etapa.

WhatsApp Image 2021 04 13 at 16.41.00

Darrera actualització de l'estratègia de vacunació anunciada pel govern espanyol / Font: Ministeri de Sanitat

Calendari per edats i sectors professionals

Persones majors de 80 anys, nascudes el 1941 i en anys anteriors:

En el moment actual, Sanitat considera que "la vacunació dels grups prioritzats inicialment en la primera etapa s'ha completat", tot i que no és així. A les persones de 80 anys i més se'ls ha vacunat amb Pfizer / BionTech i Moderna. Però també s'han prioritzat sectors professionals específics: residents i personal sanitari i sociosanitari que treballa en residències de gent gran i d'atenció a grans dependents; personal de primera línia en l'àmbit sanitari i sociosanitari i altre personal sanitari i sociosanitari (no inclòs en el grup anterior) que realitza activitats que exigeixen contacte estret amb persones que poden estar infectades. També s'ha vacunat el personal d'odontologia, higiene dental i els qui atenen persones sense mascareta durant més de 15 minuts.

D'altra banda, s'han tingut en compte les persones considerades com a grans dependents, amb un grau III de dependència, és a dir, amb necessitat d'intenses mesures de suport, no institucionalitzades. En paral·lel, s'ha subministrat amb AstraZeneca, i encara continua, el personal dels serveis de salut pública implicats en la gestió i resposta de la pandèmia, el personal sanitari i sociosanitari no vacunat amb anterioritat, incloent-hi serveis d'inspecció sanitària, medicina legal i forense, consultes mèdiques privades, serveis d'ajuda a domicili, centres de menors i centres de dia o equivalents, així com estudiants sanitaris i sociosanitaris que realitzin pràctiques clíniques. 

Els fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals, personal d'oficines de farmàcia, protèsics dentals, logopedes i personal de psicologia clínica; treballadors d'institucions penitenciàries; col·lectius en actiu amb una funció essencial per a la societat com les forces i cossos de seguretat, emergències i forces armades, que inclou Guàrdia Civil, Policia Nacional, autonòmica i local, bombers, tècnics de les forces i cossos de seguretat, professionals de protecció civil, Emergències; docents i personal d'educació infantil i necessitats educatives especials. En el cas de les forces armades, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha desviat una partida de vacunes de Pfizer que no corresponien. Junts per Catalunya ha demanat explicacions a través del Senat.

Persones entre 70 i 79 anys, nascudes entre el 1942 i el 1951, ambdós inclosos:

Es preveu entre abril i juny tenir aquesta franja immunitzada. Les dosis serien de Moderna i de Janssen. També es tenen en compte les persones amb condicions de molt alt risc a partir de 16-18 anys. Es vacunaran de manera paral·lela al grup anterior: trasplantament de progenitors hematopoètics, trasplantament d'òrgan sòlid i llista d'espera per a trasplantament d'òrgan, tractament substitutiu renal, malaltia oncohematològica, càncer d'òrgan en tractament amb quimioteràpia citotòxica, metastàsic o amb radioteràpia per a tumors de localització toràcica amb risc de pneumonitis, immunodeficiències primàries, infecció amb el VIH amb menys de 200 cèl/ml tot i TAR eficaç i càrrega viral indetectable i síndrome de Down en majors de 40 anys d'edat.

Les persones amb aquestes darreres condicions rebran la vacuna disponible en funció del context de la pandèmia i de les evidències. La vacuna de Pfizer està autoritzada a partir de 16 anys i les vacunes de Moderna, d'AstraZeneca i de Janssen a partir dels 18 anys d'edat.

Persones entre 66 i 69 anys, nascudes entre el 1952 i el 1955, ambdós inclosos:

El govern espanyol estén aquesta franja d'edat fins als 60 anys, però, en aquest cas, l'hem dividida tenint en compte els criteris a Catalunya que han creat un altre subgrup d'edat inferior. En el cas que ens ocupa, el subministrament seria igual a l'anterior. Els catalans de 69 anys ja poden demanar hora per posar-se la vacuna, en aquest cas la d'Oxford-AstraZeneca. Així ho va anunciar ahir la conselleria de Salut.

Persones entre 65 i 56 anys, nascudes entre el 1956 i el 1965, ambdós inclosos:

Hi ha la peculiaritat del subministrament que ja es dóna amb AstraZeneca, tant a Catalunya com en altres comunitats. En la convocatòria actual de la Generalitat, en el moment que es compleixin els 66 ja quedaran excloses aquestes persones. És un rang d'edat que ha passat per davant de l'anterior i ja comença a haver-hi un sector que ha rebut la primera dosi. Per registrar-se i rebre la primera, hi ha disponible, encara ara, el portal de sol·licituds La Meva Salut. Pel que fa als professionals, durant els pròxims mesos es tornarà a convocar aquells que són essencials i d’altres franges d’edat amb un nou missatge de mòbil, SMS, de convocatòria.

Persones entre 46 i 55 anys, nascudes entre el 1966 i el 1975, ambdós inclosos:

Serien els últims a incloure en la segona fase de vacunació del govern espanyol i, per tant, a inicis de l'estiu ja haurien rebut la primera dosi com a mínim. Això els situa a finals del mes de juny. De moment, a aquells que corresponen a grups professionals anteriorment esmentats, els estan inoculant la vacuna d'AstraZeneca. No obstant això, conforme els anteriors grups completin la seva immunització, les persones d'aquest grup rebran la vacuna que es consideri en funció de la disponibilitat, el context de la pandèmia i les evidències. És a dir, que podrien rebre també la de Pfizer, Moderna o Janssen i estarien immunitzats en un termini de tres o quatre mesos, entre juliol i agost. 

Persones menors de 46 anys:

Aquesta tercera i darrera etapa no ha estat marcada encara ni dividida per franges d'edat. Tan sols hi ha l'anunci de Sánchez sobre el nombre de total de població immunitzada a finals d'agost. Tenint en compte que estima un 70% del total, és a dir, 33 milions de persones abans d'acabar l'estiu, també hi entrarien. Es podria fer fins als 35 anys i a partir del setembre entre els 18 i 34 anys, però són xifres estimades segons els experts que encara no han estat confirmades.

S'han creat calculadores virtuals, no avalades pel Ministeri, però que tenen en compte aquests logaritmes. La més destacada és OMNI Calculator, realitzada per dos estudiants de física i medicina: Álvaro Díez i Dominica Miszewska. A més, cal tenir en compte que a banda de la de Moderna, Pfizer, AstraZeneca i Janssen, també podrien introduir-se dues vacunes més: la Novavax i la Curevac.

Població vacunada

Entre el 27 de desembre del 2020 i el 12 d'abril s'han notificat 10.784.997 persones vacunades. Del total, qui ja ha rebut les dues dosis és un 28,82% i la vacuna més subministrada és la de Pfizer, en un 64,34%; seguida per la d'AstraZeneca, 26,94%, i la de Moderna en un 8,70%. Catalunya se situa en la taula mitjana-baixa en ritme de vacunació, amb 462.795 ciutadans vacunats amb pauta completa.

Captura

Taula de població vacunada per comunitats autònomes / Font: Ministeri de Sanitat

Foto principal: Una infermera vacuna un veí de Sant Boi de Llobregat de 65 anys aquest mes de març.