Les residències de gent gran han estat les més mal parades de la pandèmia, amb una taxa de mortalitat superior a la resta de la societat. Les famílies afectades han iniciat diversos processos judicials contra la gestió que se n'ha fet, i han denunciat l'abandonament i desatenció dels pacients més greus. Respecte a aquest tema, aquest diumenge el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha negat que s'abandonés la gent gran a les residències i que es produís un cribratge en l'atenció mèdica d'aquests usuaris durant la pandèmia. "En cap moment es va generar un mur", ha assegurat el conseller, que també ha admès que "moltes residències no estaven preparades per fer aïllament".

El Homrani ha assegurat en una entrevista de Rac1 que "sempre s'ha confiat en el criteri mèdic dels professionals" en relació amb el col·lectiu de gent gran, tot i que ha afegit que toca fer una reflexió sobre el sistema de dependència perquè pugui adaptar-se i donar resposta a la pandèmia. El conseller considera que un factor clau per millorar la gestió de les residències en el context d'emergència sanitària és millorar el finançament.

Nous professionals a les residències

Aquest dilluns acaba el termini per recollir currículums para ampliar en 1.800 els professionals de les residències a Catalunya, per incrementar la ràtio de professionals per cada usuari i assegurar una reserva de 2.800 places buides. 

Una de les treballadores de la residència d'Aitona fent-se la prova PCR - ACN

Una de les treballadores de la residència d'Aitona se sotmet a la prova PCR. / ACN

El Homrani ha destacat la importància que les residències tinguin quatre setmanes d'estoc en material de protecció, així com la formació perquè els professionals sàpiguen utilitzar-lo. També ha lamentat que, en alguns casos, ha estat difícil trobar treballadors a causa de les "dures condicions laborals" que implica el treball. 

Tot i això, el conseller ha posat de relleu que hi ha "bones notícies" respecte a la gestió de les residències, comparat amb el seu estat durant el mes de març o abril, i que actualment es pot donar una resposta ràpida als possibles rebrots detectats principalment a les zones de Barcelona o Lleida.

La gestió de Salut a les residències

Al mes d'abril, en plena crisi epidemiològica a les residències, es va prendre la decisió de traspassar les competències en aquesta matèria d'Afers Socials a Salut, amb la consellera Alba Vergés al capdavant. Tot i que el conseller ha dit ser conscient que la decisió el deixava "assenyalat", ha admès que va ser encertada, perquè "era el millor per als residents".

Ara, el paper de Salut en aquests centres residencials és primordial. Tot i això, més que medicalitzar les residències, entenent que "moltes no estan construïdes de tal manera que es pugui fer", El Homrani ha explicat que la millor manera de poder assegurar una bona atenció sanitària és garantir el contacte dels usuaris amb el seu centre d'atenció primària (CAP) de referència. Un contacte que ha assegurat que està funcionant.