El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha defensat aquest dilluns en la comissió d’investigació sobre la gestió de les residències per a gent gran la feina feta durant la primera onada de la pandèmia de la Covid-19. El conseller ha negat l’existència d’una ordre per “no traslladar residents a hospitals”, tal com va denunciar Amnistia Internacional, i ha assegurat que les actuacions que van fer sempre van seguir "el criteri clínic dels sanitaris".

El conseller ha reconegut que les residències “no estaven preparades” per afrontar una pandèmia com la de la Covid-19, així ha assegurat que les residències no tenien el volum d’EPI necessaris per a una pandèmia. Sobre els equips de protecció ha criticat la gestió que se’n va fer al mes de març, quan se’n va centralitzar la compra. La voluntat recentralitzadora i el control per part de l’Estat va ser un greu error”, ha dit, i ha afegit que “va fer perdre temps”. “Va ser un error absolut”, ha criticat.

Situació límit

El conseller ha defensat la gestió que es va fer als centres catalans durant la primera onada i ha afirmat que van viure una “situació límit”. “Hem hagut d’afrontar la pandèmia sense conèixer la malaltia i sense els recursos necessaris”, ha justificat. Tot i això, ha reconegut que s’haurien hagut de prohibir les visites als centres i no fer tan sols una recomanació.

“Davant d’una crisi sanitària, davant d’una pandèmia i davant del col·lectiu que més pateix el que pertoca és que la coordinació sigui màxima i que qui tingui les regnes absolutes a l’hora de prendre decisions sobre temes sanitaris sigui Salut”, ha argumentat el conseller sobre el traspàs de competències d'Afers Socials cap a Salut. Així mateix, ha reclamat crear l’agència integrada d’atenció a les persones amb dependència per tal de gestionar de manera conjunta entre les dues conselleries les necessitats socials i sanitàries de la gent gran. “Volem introduir millores i canviar el model de participació de les famílies dins les residències”, ha dit.

El conseller ha aprofitat la compareixença per donar dades sobre la gestió de les residències. Així, ha explicat que durant la pandèmia s’han intervingut 27 centres, dels quals dos s’han tancat definitivament. A més, des del març s’han obert 46 expedients sancionadors.

Una treballadora atén una dona en una residència de gent gran de Palamós / ACN

Millora en la segona onada

El Homrani ha explicat que la situació durant la segona onada ha estat “molt millor”. “Les dades demostren que hem pogut planificar i actuar preventivament”, ha justificat. Així, ha posat de manifest que mentre en la primera onada les residències van tenir més de 15.000 casos confirmats, en la segona n’hi ha hagut 7.542, el que suposa un descens del 52%. “Això no és obstacle perquè continuem en situacions molt complexes perquè és la realitat de la gestió de la pandèmia”, ha dit.

El conseller ha reconegut que el sistema “té febleses”, sobretot pel que fa al finançament. A més, ha explicat que tenen dificultats en la contractació de professionals perquè “hi ha més demanda que oferta”.

Imatge principal, el consell Chakir el Homnrani / ACN