Cada vegada són més els estudis que evidencien la hipòtesi què com més tard es menja al dia, més risc hi ha de patir obesitat. En aquesta ocasió es tracta d'una investigació duta a terme per científics de la Universitat de Colorado a Denver. Els experts van analitzar l'evolució de 31 adults amb una edat aproximada de 36 anys que tenien sobrepès o obesitat. Van avaluar el son, els nivells d'activitat i la dieta de tots ells mitjançant diferents dispositius que van registrar els seus cicles de son i vigília, la seva activitat física i sedentària, el tipus de menjar que ingerien i l'hora del dia a què ho van fer. També van monitorar els nivells de glucosa de forma contínua.
Cada vegada són més els estudis que evidencien la hipòtesi què com més tard es menja el dia, més risc hi ha de patir obesitat.
Els resultats van mostrar que, de mitjana, els participants solien menjar durant un període d'11 hores i dormien 7 hores cada nit. I, efectivament, com s'esperava, els que van menjar més tard el dia tenien un IMC (Índex de Massa Corporal) més alt i més nivells de greix. Per als investigadors resulta important una de les conclusions que van extreure: tant els que van menjar més tard durant el dia com els que ho van fer abans, dormien al voltant de 7 hores, la qual cosa implica que la falta de son no és la causa principal de l'augment de pes.
Aquesta investigació preliminar és part d'un projecte que analitzarà en profunditat les hores en què s'ha de menjar durant el dia per reduir el risc d'obesitat. Els experts volen repetir l'estudi amb persones que tinguin un pes corporal saludable per veure comprovar si es produeixen els mateixos resultats.
Un dels estudis més rellevants sobre la qüestió de l'horari dels menjars que s'ha emportat fins ara, es va realitzar a Universitat del nord-oest de Chicago, als Estats Units. La investigació pretenia avaluar com el temps influeix en els patrons dietètics i l'IMC. Van participar 52 persones, de les quals gairebé la meitat eren dones, que van completar 7 dies registre de paràmetres i activitat. D'ells, més del 50% presentaven patrons de son normals i els restants eren tardans, amb una durada més curta del son i de l'hora de menjar. Les persones que dormien tard van consumir més calories en el sopar i de pitjor qualitat i van presentar un IMC major. Els resultats van indicar que la ingesta calòrica després de les vuit de la tarda pot augmentar el risc d'obesitat, fins i tot independentment del temps i la durada del son.
El moment adequat per dinar seria entre les 12:30 i les 13:30 i per sopar entre les 20:00 i les 21:00 hores.
El cert és que, segons els experts, el moment adequat per dinar seria entre les 12:30 i les 13:30 i per sopar entre les 20:00 i les 21:00 hores, i que mai no s'han d'ingerir aliments després d'aquella hora. Tal com es desprèn dels estudis, la ciència demostra que aquest horari està associat a un menor risc de patir obesitat.