Més de dos anys després de l'inici de la pandèmia, l'Hospital de Bellvitge anuncia que ja no té cap pacient amb covid a l'UCI. El centre ha informat de les bones notícies a través de les seves xarxes socials, on han compartit una fotografia de tres sanitàries aixecant el puny en senyal de victòria. La imatge l'acompanyava un text on recorden que no abaixen pas la guàrdia malgrat la millor de la situació epidemiològica: "Tot i que no podem abaixar la guàrdia volem compartir amb vosaltres una gran notícia i és que avui és el primer dia des del 10 de març del 2020 que l’Hospital de Bellvitge no té cap pacient covid-19 ingressat a l'UCI". 

TUIT pacients cap pacient amb covid bellvitge

El cap de medicina intensiva de l'Hospital de Bellvitge, Rafael Máñez, ha declarat a TV3: "Després d'haver ingressat 753 malalts greus amb covid, no tenir-ne cap a l'UCI és una fita important. No ens canvia la vida, perquè tenim l'UCI plena, però és un canvi important. També pels professionals". Mánez ha recordat l'esforç dels sanitaris, els que "estaven molt cansats per l'impacte de la covid". Segons el doctor, "sembla que estem tornant a la normalitat una altra vegada". 

Tendència a tot l'Estat 

Malgrat que en les darreres setmanes el nombre de nous casos ha anat en augment progressivament, a diferència d'altres moments de la pandèmia aquest increment no s'està traduint en els hospitals. Els hospitals espanyols han obert el mes de juny amb un descens notori d'ingressats per covid-19. Es tracta d'una dada molt positiva, ja que destensa el sistema sanitari després de més de dos anys al límit de col·lapsar. 

En canvi, hi ha altres indicadors que es mantenen alts, com per exemple la mortalitat. S'han registrat gairebé 500 morts per coronavirus en la setmana passada. Però pel que fa als contagis han disminuït respecte fa dues setmanes en més de 10.000 casos. 

La quarta dosi

El passat dijous, la Comissió de Salut Pública també ha aprovat l'administració de la segona dosis de record (quarta dosi) de la vacuna contra la covid-19 en la població més vulnerable, especialment en persones internes en residències i majors de vuitanta anys, en "el moment més apropiat segons la situació epidemiològica". En aquest context, Sanitat ha considerat "més adient" seguir valorant regularment la situació epidemiològica de covid-19 en aquesta població. El gener del 2022 ja es va aprovar la quarta dosi per a les persones immunodeprimides i ara el grup de població que hi podrà accedir s'amplia. 

Les dosis de record han jugat un paper fonamental en les darreres onades del coronavirus. Segons un estudi dut a terme per l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), les dosis de record van reduir un 51% el risc d'infecció a l'Estat espanyol. Els resultats d'aquesta investigació suggereixen que l'administració de les dosis de record va suposar una peça clau per limitar els efectes de la covid durant aquesta sisena onada, segons recull Europa Press.