L'Hospital Germans Trias i Pujol de Barcelona, conegut com a Can Ruti, se sumarà a l'Hospital de Sant Pau i es convertirà en el segon de Catalunya on es podrà fer efectiva la donació de medul·la òssia. L’hospital badaloní rebrà pacients del Barcelonès Nord, el Maresme i les comarques gironines, i es calcula que el primer any rebrà una dotzena de donants del centenar que hi ha a tot Catalunya. En cas d'incidència també podrà substituir Sant Pau. A partir d'aquest mes d'abril, s'ha capacitat amb l’expertesa de Sant Pau el Banc de Sang de l’Hospital Germans Trias i Pujol per tal d’assumir una part d’aquests pacients que inicialment serà minoritària, però que contribuirà a descongestionar el centre de referència. La donació es farà pel mètode de l’afèresi de sang perifèrica, que suposa el 95% dels casos. 

Trasplantaments de medul·la òssia 

El trasplantament de medul·la òssia o de cèl·lules mare de la sang és una teràpia que s'utilitza com a tractament principalment en càncers de la sang com leucèmies o limfomes. En molts casos, per a aquests pacients l'única opció de curació és un trasplantament de medul·la òssia que ha de provenir d’un donant compatible. El principal problema és que tres de cada quatre pacients no tenen un familiar compatible per fer-ho. Per aquesta raó hi ha el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), creat per la Fundació Josep Carreras el 1991 a l’Estat espanyol, i que està connectat amb els registres internacionals. En aquest registre qualsevol pacient pot trobar un donant compatible. En el moment en què es troba el donant, se'l localitza i se'l cita i, si hi està d'acord, se sotmet al procés d’extracció de les cèl·lules mare per afèresi, cosa que fins ara només es feia a l’Hospital de Sant Pau. A Catalunya, cada any es fan més de 100 donacions efectives de medul·la òssia per afèresi a Sant Pau, xifra que representa el 95% de les donacions totals. 

La medul·la òssia és un teixit suau i esponjós que es troba al centre de la majoria dels ossos i conté les cèl·lules mare sanguínies que es transformen en glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes, i que són les que es trasplanten en casos de necessitat. El procediment que s'efectua és la donació de sang perifèrica, que és semblant a la donació de sang per transfusió, però amb un procés més llarg anomenat afèresi. Per poder obtenir les cèl·lules mare de la medul·la òssia del donant, se li dona un fàrmac que mobilitza les cèl·lules des de la medul·la al torrent sanguini, i per afèresi, amb una màquina especial similar a la de donació de plasma, se li extrauran les cèl·lules mare que s'enviaran al donant per al trasplantament. 

Donants homes i joves

El procés d'extracció compta amb la col·laboració d'altres departaments i circuits del mateix hospital per fer les proves prèvies i el control i l'evolució del pacient, que ara es farà als dos centres hospitalaris: Sant Pau i Can Ruti. Amb l'autorització de l'Hospital Trias i Pujol es crea un centre back-up (segona opció) que podrà respondre i substituir qualsevol incidència o emergència que pogués inhabilitar un dels dos hospitals. L’extracció de cèl·lules mare per sang perifèrica és el procediment majoritari en la donació de medul·la òssia, però també es pot fer amb punxades a les crestes ilíaques, un procés que requereix ingrés d’un dia al quiròfan i que es manté en el 5% dels casos per motius específics.

A Catalunya, més de 80.000 persones estan inscrites al REDMO, que se sumen als més de 40.000 milions d'arreu del món. Pel que fa a l'Estat espanyol, només un de cada 370 donants homes del registre REDMO fa efectiva la seva donació. Una xifra que en el cas de les dones és 2,7 punts superior, cosa que es tradueix en una de cada 1.960. Tanmateix, durant els últims anys, el nombre de persones que fan la donació de moll d'os efectiva a un pacient compatible no emparentat ha crescut. És el resultat de l'auge de persones inscrites al registre i l'alta qualitat de les seves mostres. Al registre REDMO, fa set anys que només es permet apuntar-se nous donants amb edats d’entre 18 i 40 anys, i preferiblement, homes. El motiu principal és que els donants més joves i homes són els més sol·licitats i amb els que s’obtenen millors resultats clínics dels pacients que es trasplanten.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!