L'Hospital Universitari Infanta Elena -integrat a la xarxa pública madrilenya (Sermas)- ha fet un pas més en la seva trajectòria d'innovació sanitària i tecnologia d'avantguarda amb la incorporació a la seva cartera de serveis d'una tecnologia de ressonància magnètica impulsada per intel·ligència artificial (IA) que aporta rapidesa, precisió i qualitat a les imatges.
El doctor Anthony Vizarreta, cap del Servei de Radiologia de l'hospital valdemoreño, va explicar que "l'arribada d'aquesta eina dona resposta a la creixent demanda de proves d'imatge a causa de l'envelliment poblacional, a l'augment de patologies cròniques i al rol fonamental de les proves d'imatge davant les necessitats diagnòstiques de la població".
"Un escenari que obliga a les tecnologies d'imatge mèdica a avançar amb rapidesa, precisió i qualitat: amb aquesta tecnologia es reforça la nostra excel·lència diagnòstica, perquè optimitza tant la precisió de les proves com l'experiència dels pacients i els professionals, i contribueix a oferir una atenció més eficient en un context de creixent pressió assistencial," va precisar.
Concretament, "aquest nou equipament és un programari avançat que millora el procés d'adquisició d'imatges en ressonància magnètica", va explicar, afegint que "es basa en un algoritme de reconstrucció amb IA aplicat en la fase inicial del senyal, el que permet eliminar el soroll i preservar els detalls amb una resolució millorada". A més, en integrar-se amb el motor d'acceleració MR Compressed Sense amb el que compta l'hospital, redueix fins a tres vegades els temps d'escaneig tradicionals sense comprometre la qualitat de la imatge.
A diferència dels sistemes de ressonància magnètica tradicionals, la nova tecnologia integra algoritmes d'IA a l'esmentat motor, un equipament ja presenti als anteriors equips dels que disposa l'Infanta Elena. Però, mentre les generacions anteriors limitaven la velocitat o la resolució per evitar soroll en les imatges, aquesta innovació utilitza reconstrucció basada en IA des de la font del senyal, eliminant interferències i preservant detalls crítics. Això es tradueix en més resolució d'imatge i una important reducció d'errors en imatges (anomenats "artefactes") que complicaven els diagnòstics, la qual cosa al seu torn implica una reducció dràstica d'exploracions no diagnòstiques.
BENEFICIS
Entre els beneficis clau d'aquesta eina destaquen la seva velocitat i precisió (escanejos notablement més ràpids sense sacrificar qualitat); imatges de més resolució, amb un increment del 65% en definició; detalls mil·limètrics (més confiança diagnòstica, amb capacitat per detectar lesions petites com|com a tumors incipients); menor soroll i menys artefactes, el que millora la interpretació de resultats; versatilitat (és compatible amb el 97% de protocols clínics, des d'estudis cerebrals fins a cardíacs); més accessibilitat per als pacients, amb menys temps a l'escàner (el que ho fa ideal per a nens, ancians o persones amb claustrofòbia), més comoditat i diagnòstics més primerencs; i impacte en pacients i professionals.
Per als pacients, el principal avantatge és la reducció del temps dins de l'escàner, el que disminueix l'ansietat i millora el confort, especialment en persones claustrofòbiques o pacients pediàtrics. A més, una millor qualitat d'imatge redueix la necessitat de repetir estudis, evitant desplaçaments innecessaris.
Quant als professionals, suposa una millora en l'eficiència i fiabilitat diagnòstica. La possibilitat d'obtenir imatges més precises en menor temps optimitza el flux de treball en el servei de radiologia, permetent atendre a més pacients amb el mateix nivell de recursos.
"Aquesta tecnologia es fa servir al 97% dels protocols clínics actuals, incloent aplicacions en imagenología quantitativa per al cervell (malalties degeneratives), cor, fetge (vores més nítides en les lesions/patologies) i sistema musculoesquelètic (anàlisi de teixits i lesions amb contrast avançat)", el que permet diagnòstics més precisos en malalties complexes com el càncer", va apuntar el doctor Vizarreta.
La seva implantació a l'hospital valdemoreño no ha requerit canvis estructurals significatius, ja que s'integra sobre la tecnologia existent, però sí una actualització als protocols clínics i una capacitació específica per al personal, redundant en una millora de l'atenció per als pacients.
Aquesta adquisició està alineada amb els estàndards internacionals d'avantguarda de l'Hospital Universitari Infanta Elena i reforça la seva aposta per la incorporació de tecnologia diagnòstica d'última generació en mans dels millors professionals en benefici de diagnòstics més ràpids, precisos i accessibles.
I és que, segons el parer de l'especialista, "el futur de la ressonància magnètica està marcat per la intel·ligència artificial i l'aprenentatge profund ('deep learning'), i tecnologies com aquesta representen un pas crucial en aquesta evolució". "L'aplicació d'IA en imatge mèdica no només millora la qualitat diagnòstica, sinó que també optimitza els recursos sanitaris, la qual cosa ens permet afrontar els desafiaments de l'envelliment poblacional i l'augment de la demanda i pressió assistencial", va postil·lar.