L'Hospital de Sant Pau de Barcelona és el primer centre d'Europa que tracta els seus pacients amb el marcapassos més petit del món: MicraTM VR2 i AV2. Es tracta d'una versió millorada, desenvolupada per Medtronic, i que té una durada d'entre 16 i 17 anys, el que suposa un 40% més que el model anterior. El creixement de la seva vida útil permet que 8 de cada 10 pacients no requereixin un recanvi de marcapassos en tota la seva vida. El nou MicraTM AV2 inclou algoritmes avançats que programen automàticament la sincronia auriculo-ventricular (AV), és a dir, que coordinen l'activitat de les cambres superiors o aurícules i inferiors o ventricles del cor, primer es contrau l'aurícula i, posteriorment, el ventricle. A més, segons expliquen des de l'hospital són els únics marcapassos sense cable amb control automàtic de captura i capacitat de monitoratge remot, que permet a l'equip mèdic controlar el dispositiu sense que el pacient hagi d'anar a l'hospital, un fet que millora la qualitat de vida del pacient, i facilita la tasca de l'equip assistencial. 

Equip d'Hemodinàmica de Sant Pau / Hospital de Sant Pau

Evolució dels marcapassos

Actualment, el marcapassos és la forma més habitual de tractar irregularitats en la freqüència cardíaca i el bloqueig auriculoventricular —un tipus d'arrítmia cardíaca on els impulsos elèctrics del cor no es transmeten eficaçment—. De fet, a Espanya, gairebé 40.000 persones han d'implantar-se un marcapassos cada any. La funció del marcapassos és actuar enviant impulsos elèctrics al cor, ajuda a restablir el seu ritme normal i alleuja els símptomes que poden patir els pacients, com marejos, falta crònica d'energia, dificultat per respirar o desmais, entre altres. El director del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Sant Pau, el doctor Xavier Viñolas, celebra l'arribada d'aquest marcapassos "la implantació d’aquesta nova generació de marcapassos sense cable és una evolució que suposa una revolució". En aquest sentit, ha explicat que, per una banda, elimina dràsticament moltes complicacions i, per altra banda, el fet de tenir una durada de més de 15 anys permet la seva implantació definitiva "de manera que molts pacients només hauran de dur un únic marcapassos al llarg de la seva vida". 

El director del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Sant Pau, doctor Xavier Viñolas, amb el marcapassos / Hospital de Sant Pau

Viñolas també destaca que el marcapassos detecta l'activitat tant del ventricle com de l'aurícula, és a dir, les dues cavitats del cor "amb freqüències de fins a 130 per minut i una sincronització excel·lent". Segons ha explicat el doctor fa anys que existia la idea que els marcapassos sense cable substituirien la gamma de convencionals "fet que gràcies a aquesta nova generació de dispositius està molt més a prop". Ara a Sant Pau entre el 20% i 30% dels marcapassos implantats són sense cable.