Les hospitalitzacions d’adolescents d'entre 11 i 18 anys per trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) van augmentar de manera exponencial entre 2010 i 2021, passant a representar el 8,7 % dels ingressos per trastorns mentals dins d'aquest grup, segons un estudi de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR). La investigació, publicada a la revista científica Journal of Attention Disorders, analitza 2,01 milions d'hospitalitzacions de joves espanyols i identifica a més una preponderància en els ingressos dels joves entre els 11 i els 14 anys, així com una mitjana d'edat marcada en els 14 anys.

Tal com ha assenyalat Hilario Blasco-Fontecilla, membre de l’Institut de Transferència i Investigació de la UNIR i investigador principal de l’estudi, l'augment de les hospitalitzacions no ha impactat en la quantitat total d'adolescents diagnosticats d'aquest trastorn. L'evidència d'aquest fet és que la presència global del TDAH s'ha mantingut estable en els últims 20 anys, oscil·lant al voltant del 5% en la franja d'edat estudiada, mentre que les hospitalitzacions per aquesta mateixa causa sí que han augmentat. El mateix Blasco-Fontecilla explica que aquest creixement "suggereix l’existència de factors addicionals, més enllà de l’augment en el diagnòstic i la conscienciació sobre el trastorn". Curiosament, aquesta tendència a l'alta de les hospitalitzacions per dèficit d'atenció contrasta amb la disminució general d'hospitalització d'adolescents, que s'ha reduït un 23% en els últims 20 anys. A més, l'estudi també destaca un impacte significativament alt en barons (amb un 72,6%), fet que està en consonància amb el predomini del TDAH en nens i adolescents masculins.

Possibles causes i actuacions

La investigació exposa que, tot i que les hospitalitzacions d'adolescents amb TDAH van disminuir temporalment durant la pandèmia de la Covid-19, la tendència ascendent va continuar a partir del 2021. Entre els factors que podrien explicar aquestes dades s'esmenten l'ús accentuat de tecnologia i xarxes socials, que podria exacerbar símptomes d’inatenció i impulsivitat, i els canvis en l’estructura familiar i educativa, que afecten la regulació emocional dels adolescents amb TDAH. Addicionalment, l'estudi presenta relacions amb altres trastorns, com ara la depressió i l'ansietat severa, i fa constar que un 60% dels adolescents hospitalitzats per TDAH van presentar aquests trastorns associats.

Blasco-Fontecilla, que també és director de l'Institut de Salut Mental i Benestar (Emooti), ha defensat que "aquest alarmant augment d’hospitalitzacions indica la necessitat de millorar la detecció precoç i garantir la continuïtat dels tractaments" i que "la prevenció i el tractament adequats són clau per reduir les hospitalitzacions i millorar la qualitat de vida d’aquests joves". En una nota feta pública aquest dilluns, la UNIR ha subratllat la necessitat d’estratègies de detecció primerenca, i els autors de l'estudi advoquen per implementar mesures preventives en l’entorn escolar i familiar, afavorir l’accés a tractaments eficaços i reduir l’impacte negatiu de l’ús excessiu de tecnologia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!