L'augment de contagis de Covid-19 a Catalunya s'està traduint ja en més pressió assistencial als hospitals, un dels grans temors del Govern en la segona onada de la pandèmia i motiu pel qual s'estan a punt d'aplicar noves restriccions. Aquesta setmana s'han superat el miler de persones ingressades als hospitals, i ja han saltat les alarmes. És el cas del Parc Taulí de Sabadell i l'Hospital de Vic, que confirmen que les xifres d'ingressos s'han disparat.
Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, n'hi ha 1.024, amb un increment de 40 pacients en 24 hores. D'aquestes, n'hi ha 189 a l'UCI, disset més en les últimes hores.
Situació al Parc Taulí
El cap del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, ha assegurat a l'ACN que la pressió assistencial per la Covid-19 ha anat a més des de finals de juliol, però en les darreres setmanes aquesta tendència s'ha "disparat", el que fa preveure als responsables del centre que es pot arribar aviat a un escenari de "saturació". "Necessitarem obrir més espais a l'hospital per a Covid-19 i això voldrà dir que no podrem seguir fent l'activitat normal", es lamenta. El 13 d'octubre, al Taulí hi havia 86 pacients ingressats per coronavirus, 9 a l'UCI.
Pel que fa als plans del centre, Cervantes detalla que estan "preparats". Aquest mateix dimarts, de fet, ja s'han habilitat llits d'hospitalització a l'hotel Verdi per a pacients en fase de recuperació amb l'objectiu de no tancar més plantes per a Covid-19 a l'edifici principal. "I si anés molt malament, també podríem obrir la pista d'atletisme", recorda. Preocupa als responsables del centre la falta d'infermeres.
Hospitals de Barcelona
Els hospitals de Barcelona també han registrat un increment de casos. Ho confirmen des de l'Hospital de Bellvitge, on apunten que la situació per ara és assumible. En concret, el centre ha passat de tenir 26 pacients hospitalitzats amb PCR positiva el 7 d’octubre a 38 pacients el dia 13. D'aquests, quatre es troben en unitats de semicrítics i vuit en unitats de crítics.
A l'Hospital del Mar han notat ara com ara un "petit increment" del nombre de pacients ingressats, afirma el cap del Servei de Malalties Infeccioses, el doctor Juan Pablo Horcajada. Segons les darreres actualitzacions, a l'hospital hi ha 36 pacients ingressats —en les últimes setmanes aquest nombre s'havia situat al voltant de la trentena— i 9 pacients es troben a l'UCI. El que sí que ha registrat el centre en els últims dies és un increment del nombre de pacients que arriben a Urgències, que s'ha doblat.
El doctor Horcajada preveu que l'increment de casos es traduirà en un augment dels ingressos en els dies vinents, però espera que es pugui evitar un impacte tan dur com el de la primera onada, que "tanta por" els fa i "tanta preocupació" els genera, expressa.
Atents i tensats
L'augment d'ingressos també ha arribat a l'Hospital Clínic. La setmana passada el nombre de pacients amb Covid-19 se situava al voltant dels 30 i ara s'apropa als 50. De moment l'hospital barceloní no ha hagut d'aplicar mesures extraordinàries, però compta amb un pla de contingència per si els casos augmentessin de forma considerable en els pròxims dies. Des del Clínic subratllen que estan "atents" i "tensats".
A l'Hospital Germans Trias, el director mèdic, Josep Maria Mòdol, assegura que ara per ara la situació de la Covid-19 "no interfereix" en l'activitat habitual d'Urgències, les plantes d'ingressos ni en l'UCI. Els pacients amb Covid-19 representen un 10% del total d'activitat del centre.
Els ingressos es disparen a Vic
Les hospitalitzacions al Consorci Hospitalari de Vic s'han disparat al llarg de la darrera setmana. Osona és una de les comarques on s'ha disparat el risc de rebrot, sobretot a Vic i Manlleu, per sobre de 1.000. A l'Hospital Universitari de Vic hi ha 39 persones hospitalitzades, mentre que a l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic hi ha tres pacients ingressats. La majoria pertanyen a la franja d'entre 60 i 70 anys. El 50% de les persones ingressades a l'UCI són pacients amb Covid.
La directora assistencial del Consorci, Rosa Maria Morral, reconeix que malgrat que no es viu la situació de la primera onada, la situació “comença a agreujar-se”. Ara mateix estan realitzant unes 200 PCR diàries, a banda d'altres proves com els tests ràpids i les anàlisis de sang. De moment, explica, l'hospital pot mantenir l'activitat habitual i les intervencions quirúrgiques. L'hospital compta amb 40 nous professionals des de l'estiu i amb una nova planta que s'adreçarà inicialment a pacients de malalties infeccioses, amb 25 llits.
Nova planta a l'Arnau de Lleida
L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida preveu obrir aquesta setmana una segona planta destinada per a pacients amb la Covid-19. El gerent de l'ICS a Lleida, Ramon Sentís, ha explicat que s'ha registrat un increment dels pacients amb simptomatologia compatible que van a Urgències Actualment, en registra entre quatre i cinc al dia. Aquest dimecres hi havia una seixantena d'hospitalitzats amb coronavirus a la regió sanitària de Lleida, 32 dels quals a l'Arnau i la resta en clíniques privades.
Calma tensa a Girona
L'augment de contagis també es comença a notar als hospitals de les comarques gironines. Actualment, als hospitals de la Regió Sanitària de Girona hi ha 112 persones ingressades per coronavirus, de les quals 20 en estat crític.
"Als hospitals la pressió assistencial és acceptable. Sí que hi ha augmentat l'activitat per la Covid-19, però no de manera exagerada; és un increment gradual que ara per ara no genera una pressió molt important i que podem tolerar", ha afirmat el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras.