L'emergència sanitària més important de la història recent ha portat al límit de la seva capacitat al sistema sanitari en el seu conjunt. La percepció de la societat dels hospitals, la seva actuació durant la pandèmia i la reputació de cada un dels serveis clínics ha estat avaluada pel Monitor de Reputació Sanitària (MRS) a través de més de 6.777 enquestes a metges, infermeres, associacions de pacients, periodistes sanitaris, gerents d'hospitals, gestors d'infermeria, membres de l'administració pública sanitària, responsables de farmàcia hospitalària i directius d'empreses.
Els resultats de la setena edició del MRS reflecteixen que, una vegada més, els hospitals públics amb millor reputació es reparteixen entre Madrid i Barcelona, amb el madrileny hospital de La Paz liderant la classificació, seguit del Clínic de Barcelona, Gregorio Marañón (Madrid), 12 d'octubre (Madrid) i Vall D'Hebron (Barcelona).
En aquesta ocasió, també s'ha preguntat sobre els centres que han mostrat un millor abordatge clínic de la pandèmia. Són Gregorio Marañón, La Paz, Fundació Jiménez Díaz, Vall D'Hebron i 12 d'octubre, tots ells de la capital d'Espanya tret del barceloní de Vall D'Hebron.
El Monitor de Reputació Sanitària (MRS) és l'únic estudi independent que analitza la reputació de tota la sanitat espanyola, i a través del qual s'ha avaluat els actors del sistema sanitari a partir de tres valoracions: la primera, la valoració realitzada pels professionals mèdics (2.248 metges especialistes hospitalaris i 301 metges de medicina familiar i comunitària); la segona la valoració d'infermers, 259 gerents i responsables d'hospitals, 251 gestors 2.758 infermers, 72 directius d'empreses farmacèutiques, 72 responsables de farmàcia hospitalària, 549 responsables d'associacions de pacients així com 163 periodistes i informadors de la salut partint de 16 variables de reputació per als serveis clínics; i, finalment, totes aquestes valoracions es complementen amb la tercera anàlisi de més de 2.853 indicadors objectius específics de 2.704 serveis clínics.
El procés de realització ha estat sotmès a una revisió independent per part de KPMG d'acord amb la norma ISAE 3000, i compta amb l'aval de les organitzacions col·legials de metges i infermers, així com de les associacions de pacients i periodistes sanitaris.
Cal posar en relleu la profunditat d'aquest estudi, que realitza una veritable radiografia de la sanitat espanyola. L'extensió de dades obtingudes ha permès realitzar els següents rànquings, destacant en aquesta edició el rànquing especial dels centres hospitalaris amb millor gestió durant la pandèmia provocada pel SARS-CoV-2.