A partir del pròxim mes de juliol, els hospitals del SISCAT (sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya) podran gestionar directament les baixes i les altes per cirurgia major ambulatòria (CMA) i les dels parts. Aquest nou servei que s’implementarà permetrà agilitzar les gestions burocràtiques, evitarà gairebé 100.000 desplaçaments anuals per fer tràmits al CAP (Centre d’Atenció Primària) i permetrà que el personal sanitari pugui dedicar més temps a atendre els pacients. Així ho preveu el Servei Català de la Salut (CatSalut) de la Generalitat. La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s'inscriu en el marc de la desburocratització de l'atenció primària que s'ha fixat el sistema català de Salut. Els hospitals del SISCAT ja gestionen les baixes laborals per ingrés hospitalari programat o urgent, però ara s’ampliaran les seves competències en aquesta matèria. Si se sumen aquestes baixes que ja es tramiten als nous supòsits que ara entraran en vigor, es calcula que, en conjunt, s'aconseguirà evitar una mitjana de 200.000 desplaçaments innecessaris als usuaris de tot el territori.
La mesura que ara s'aplicarà de gestió directa en casos de cirurgia i parts ja s'ha testat a l'hospital Parc Taulí de Sabadell com a prova pilot. Des d'aquest mes de març, els seus usuaris ja poden demanar la tramitació d'aquests tipus de baixes laborals de manera regular. Per la seva banda, els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida seran els següents a prestar aquest servei a partir de la primera quinzena d'abril. A partir del juliol, ja ho podran fer la resta dels hospitals del SISCAT.
Cirurgia major ambulatòria (CMA)
La cirurgia major ambulatòria (CMA) és una intervenció quirúrgica major què no requereix l'ingrés a l'hospital. Es calcula que la pràctica totalitat dels pacients en situació laboral activa, més del 97%, podria demanar un baixa laboral segons el diagnòstic associat. D'aquest percentatge, un 10% requerirà una baixa inferior a 5 dies, per la qual cosa el centre hospitalari li farà la baixa i l'alta en el mateix acte administratiu. En el cas que la baixa superi els cinc dies, el centre hospitalari només els farà la baixa i el posterior seguiment es continuarà realitzant des de l'atenció primària (CAP). En relació amb totes les baixes per CMA, es calcula que la gestió des dels centres hospitalaris estalviarà entre 64.000 i 85.000 desplaçaments dels usuaris a l'atenció primària.
Parts: alta per a les dones que tenien una baixa activa
Pel que fa als parts, el nou tràmit que s'activarà des dels hospitals és l'alta per a les dones que en el moment del part tenien una baixa laboral activa. Atès que es calcula que el 41% de les dones que ingressen a l'hospital per tenir el seu nadó estan en aquesta situació, aquesta nova gestió pot evitar gairebé 17.000 desplaçaments anuals al CAP per gestionar l'alta mèdica.