Ja hi ha un calendari una mica més clar per a la vacunació contra el coronavirus a Espanya. Ha estat el mateix Salvador Illa qui l'ha definit. Segons ha explicat en un esmorzar informatiu aquest dilluns al matí, l'Agència Europea del Medicament es reunirà "com a molt tard el 29 de desembre" per tractar la vacuna de Pfizer. Uns dies més tard, el 12 de gener, farà el mateix amb la vacuna de Moderna. Un cop rebin l'aval de l'EMA, les dosis ja arribarien a Espanya per a la seva distribució i administració. El ministre de Sanitat ha situat l'arribada de les primeres dosis el 4 o 5 de de gener i l'inici de la vacunació "a mitjans de gener". Ha garantit que "sobraran" dosis.
Així ho ha detallat el ministre de Sanitat en un esmorzar informatiu de Nueva Economia Forum, que ha destacat la coordinació europea per a l'adquisició i distribució de les vacunes de forma equitativa. Tot el procés, ha recordat, està en mans de l'aprovació definitiva per part de l'Agència Europea del Medicament. "Com a molt tard" el 29 de desembre es reunirà per emetre un veredicte sobre la dosi de Pfizer, ja autoritzada en països com el Regne Unit. El 12 de gener té previst fer el mateix amb la de Moderna. En els següents dies podrien passar revista a les d'AstraZeneca i Janssen.
D'aquesta manera, Salvador Illa ha assenyalat que el 29 de desembre i el 12 de gener "molt probablement rebran l'autorització comunitària i per tant podran ser distribuïdes i administrades. Les primeres dosis podrien arribar "el 4 o 5 de gener", en paraules d'Illa.
Europa té tancat un portfoli de set vacunes diferents amb 1.400 milions de dosis. D'aquestes, 140 milions de dosis són les que preveu rebre Espanya, que servirien per immunitzar 80 milions de ciutadans. El ministre de Sanitat ha volgut garantir que "n'hi haurà per a tothom" i que fins i tot "en sobraran". Això sí, l'arribada serà "progressiva".
El pla de vacunació
El pla de vacunació aprovat pel govern espanyol divideix el procés en tres fases i quinze grups de població. La primera fase, de gener a principis de març, serà un “subministrament inicial”. Es dirigirà a uns dos milions i mig d’espanyols de quatre col·lectius absolutament prioritaris: 1, residents; 2, treballadors de residències; 3, personal sanitari, i 4, grans dependents no institucionalitzats.
En la segona etapa, que anirà de març a principis de juny, es preveu un “increment progressiu” de l’arribada de les vacunes. La tercera i última fase, que s’allargarà “durant els mesos d’estiu”, perseguirà la vacunació de la totalitat de la població espanyola. Els altres onze grups s’encaixaran en aquestes dues etapes. Són els següents:
5. Persones en condicions de risc, inclosos majors de 64 anys
6. Persones que viuen o treballen en comunitats en entorns tancats
7. Persones vulnerables per la seva situació socioeconòmica
8. Treballadors de sectors essencials
9. Tot el personal docent
10. La població infantil
11. La població adolescent
12. El conjunt de la població adulta
13. Residents en àrees d’alta incidència o amb possibilitats de brots
14. Embarassades i mares en lactància
15. Persones ja immunitzades amb anticossos