El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha instat la Comunitat de Madrid a rectificar i revisar les restriccions que van anunciar que s'aplicaran a partir de dilluns. Segons el ministre, la situació a la capital "és de risc molt seriós" i per això considera que cal prendre mesures més dures, com tancar el territori. "És perillós tant per a ells com per a les altres comunitats. És moment d'escoltar la ciència i deixar la política en un segon pla. Els insto a rectificar des de la lleialtat", ha indicat. Fonts del ministeri han precisat després que estan preparant una intervenció de la comunitat en matèria sanitària, i que es podria executar en 48 hores.
Illa ha advertit, una vegada més, que la gran pressió hospitalària, l'increment de casos i l'alta letalitat que hi ha a Madrid fa que el territori estigui sota una situació de màxima alarma i ha reafirmat que "cal agafar el control, com s'ha fet a altres comunitats". És per això que en una compareixença aquest dissabte, el socialista ha exigit de manera molt clara i contundent a la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, que escolti el govern espanyol.
Tot i que l'executiu de Pedro Sánchez va demanar tancar Madrid perimetralment, la popular va desatendre les recomanacions i es va negar a fer-ho. Per contra, Ayuso va anunciar només l'ampliació de restriccions a vuit zones més de la comunitat, a banda de les 37 en què ja n'hi havia. Això no va agradar al govern espanyol, que va mostrar públicament la disconformitat i les desavinences amb l'executiu madrileny.
Després de la picabaralla, avui Illa ha sortit de nou davant les càmeres i ha lamentat que alguns entrin en "batalles ideològiques" quan, al seu entendre, "estem en una batalla epidemiològica contra el virus". En ser preguntat sobre si el govern espanyol es planteja prendre decisions sense l'acord amb la comunitat, Illa ha insistit que feia un "emplaçament" al govern d'Ayuso "amb la màxima lleialtat" perquè actuï.
Les restriccions d'Ayuso
Si fins ara ja hi havia 37 àrees bàsiques de salut sota fortes mesures, aquesta setmana només se n'hi sumaran vuit més: Fuenlabrada (Panaderas), Alcorcón (Miguel Servet i Doctor Trueta) i més barris de Madrid (García Noblejas, Vicálvaro-Artilleros, Orcasitas, Campo de la Paloma i Rafael Alberti). En totes aquestes zones s'ha superat la barrera de les 1.000 persones contagiades per cada 100.000 habitants.
El viceconseller de Sanitat de Madrid, Antonio Zapatero, ha assegurat que la Comunitat "està encantada" de treballar amb el govern espanyol, però diu que la decisió s'ha adoptat "amb criteris tècnics". Segons ha explicat, l'objectiu és evitar de totes totes un "confinament total" de la comunitat davant el descontrol, que tindria conseqüències "tràgiques" per a alguns sectors. Per això, ha demanat a tota la població que no surti de casa, especialment al més d'un milió d'habitants a qui afecten les restriccions.
Suport de l'exèrcit
A partir de dilluns comença el desplegament policial i militar a la Comunitat de Madrid. Així ho va reclamar el govern autonòmic d'Isabel Díaz Ayuso i així ho va confirmar el delegat del govern espanyol a Madrid. En concret, s'hi desplaçaran efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i més de 200 agents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil per treballar contra la pandèmia.