L'encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, continua sent la veu del govern espanyol autoritzada per afrontar la pandèmia del coronavirus. De fet, ha admès que seguirà al peu del canó fins que es doni el tret de sortida oficial a la campanya electoral, malgrat que ja porta un míting fet i unes quantes entrevistes com a candidat a la presidència de la Generalitat pel PSC: "Desenvoluparé les meves competències perquè és totalment compatible".
Així doncs, centrant-nos en la matèria que encara li pertoca, ha avançat una dada important: "Es repartiran 600.000 dosis de la vacuna de Moderna". I es farà a partir de la setmana que ve de forma esglaonada en poc més d'un mes, "durant les properes sis setmanes". L'Agència Europea del Medicament (EMA) la va considerar ahir prou segura i eficaç perquè la Comissió Europea atorgui una llicència d'ús condicional per administrar-la en persones de més de 18 anys.
Com estan les vacunes?
En aquests moments es continua subministrant la vacuna de Pfizer. Illa ha remarcat que "ben aviat totes les comunitats autònomes agafaran velocitat de creuer" i no el preocupa que aquest inici de vacunació hagi estat un desastre: "No es tracta de competir ni fer una cursa". A més, tampoc es mostra partidari de retardar la segona dosi d'aquesta, ja que l'objectiu ha de ser "com més aviat, millor".
Pel que fa a la de Moderna, Illa recorda que hi haurà un únic centre de distribució i des d'allà serà el Ministeri qui s'encarregarà de subministrar les dosis per a tots els governs autònoms.
A més, subratlla que aquesta vacuna és més fàcil de transportar, ja que "s'ha de conservar a -20 ºC, cosa que fa que la logística sigui menys complexa que amb la de Pfizer". En paral·lel, recorda que encara queda rebre la d'Oxford i la de la farmacèutica Johnson & Johnson, d'una sola dosi. Però també ha avançat que arribarà una nova remesa de Pfizer el mes de març.
Objectius després de la primavera
Des de Sanitat, es demana sumar esforços per arribar als 15 milions de ciutadans espanyols immunitzats al maig o juny. Així ho ha marcat Illa, que ha dit que a l'estiu hi podria haver al voltant d'un "70% de la ciutadania vacunada". I si ens fixem en l'ara més immediat, la tendència és la mateixa que la de les veus de les comunitats: "La valoració que fem és de moltíssima preocupació".
Tot i això, Illa descarta el confinament domiciliari en aquests moments: "No està en la nostra ment ni és una mesura que contemplem ara mateix". A més, considera que la vacunació i els processos són factibles amb els recursos actuals.
Sense entrar en polèmiques ni posar l'exemple de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que sí que ha contractat els serveis privats de la Creu Roja, Illa defensa el model públic al 100%: "No hem demanat ajuda a cap entitat, sabem que la sanitat pública té recursos suficients per subministrar la vacuna".