Des del començament de la pandèmia de la COVID-19, els científics han estat treballant des de diferents perspectives per comprendre el virus i desenvolupat una estratègia davant ell, sobretot fins que es trobi un tractament efectiu o la vacuna arribi a la població. Tanmateix, la curta vida d'aquesta nova malaltia fa que encara existeixi molt desconeixement sobre ella, entre altres assumptes sobre la immunitat després de la recuperació. Un aspecte d'altra banda essencial, fonamentalment per poder crear protocols de vacunació.
El cert és que, a dia avui, no sabem amb certesa si hi ha persones immunes a la reinfecció, perquè encara no s'han realitzat prou estudis. Dimarts passat, la revista Immunity va publicar un informe en el qual es concloïa que les persones que es recuperen fins i tot de casos lleus de COVID-19 produeixen anticossos que es creu que protegeixen contra la infecció durant almenys 5 a 7 mesos, i podrien durar molt més.
Els científics que han treballat en aquesta investigació han examinat gairebé 30.000 persones a Arizona des que van començar el 30 d'abril, poc després que van desenvolupar una anàlisi de sang per al coronavirus.
Encara que les troballes de l'estudi són prometedores, els investigadors no han verificat si alguna de les persones que van avaluar va estar exposada al virus novament i si els anticossos que van produir van ser suficients per protegir-los d'una reinfecció.
Sí que s'ha pogut verificar que els anticossos contra el virus es mantenen durant almenys 3 mesos, fins i tot en persones que tenen símptomes lleus. S'ha suggerit que la immunitat podria durar molt més i que la memòria immune, com passa amb altres malalties com el xarampió, pot durar molts anys, per la qual cosa això també podria ser cert per a la COVID-19.
En un estudi diferent publicat a The New England Journal of Medicine, investigadors d'Islàndia van estudiar 1.107 persones que s'havien recuperat de la COVID-19 i van donar positiu als anticossos antivirals. Durant un període de 4 mesos, van trobar que aquests anticossos antivirals contra la COVID-19 no havien disminuït. Però no s'ha pogut determinar gaire més.
De fet, existeixen encara preguntes per respondre, a més del temps de protecció. Existeixen factors relacionats amb el pacient (com l'edat) que afecten la immunitat? Existeixen factors relacionats amb la infecció pel virus (com la gravetat de la malaltia) que afectin la immunitat? Quina és la millor manera de mesurar la immunitat? És mesurant anticossos? Existeix un tipus específic d'anticòs per mesurar? Quant temps durarà la protecció després de la vacunació?
Fins i tot més. Una prova d'anticossos positiva no significa que se sigui immune. La presència d'anticossos només significa que ha estat exposat en el passat i, encara que en el cas d'algunes infeccions els anticossos poden brindar protecció contra la reinfecció, per a d'altres no tanta o fins i tot no poden proporcionar cap protecció.