Un estudi internacional, liderat per l'International Breast Cancer Center (IBCC) de Barcelona, l'ha demostrat que la implementació d'un tipus d'immunoteràpia, pembrolizumab, a la quimioteràpia de primera línia millora un 27% la supervivència global dels pacients amb càncer de mama triple negatiu avançat amb expressió de PD-L1. És a dir, un dels càncers de mama més agressius i relativament comú, ja que representa al voltant del 15% de tots els tumors mamaris que es diagnostiquen.

La investigació mostra que la mitjana de supervivència global de les pacients que van rebre quimioteràpia i pembrolizumab va ser de 23 mesos i de 16,1 mesos en el grup que va rebre quimioteràpia més un placebo. 

Pembrolizumab és un tipus d'immunoteràpia consistent en un anticòs monoclonal dirigit contra PD-L1 i un biomarcador que indica que les defenses estan frenades. Pembrolizumab s'encarrega d'aixecar aquest fre i fa possible que les defenses siguin capaces d'actuar enfront del tumor. Un dels autors del treball, Javier Cortés, ha exposat a l'ACN que fins ara no s'havia aconseguit millorar la supervivència global en el càncer de mama triple negatiu avançat amb un tractament basat en immunoteràpia. L'investigador remarca  que és una notícia molt rellevant perquè aquest tipus de càncer és actualment el de pitjor pronòstic.

Els autors conclouen que, en els pacients amb càncer de mama triple negatiu avançat, els tumors del qual expressen el biomarcador PD-L1, afegir pembrolizumab a la quimioteràpia dona com a resultat una supervivència global significativament més prolongada que la quimioteràpia sola. Segons Cortés, aproximadament un 40% de les pacients amb càncer de mama triple negatiu tenen nivells alts d'aquest biomarcador.

Altres estudis pel tractament del càncer de mama 

La investigació científica en el tractament del càncer de mama avança i nous tractaments més eficaços es donen a conèixer. El passat juny, un assaig internacional en el qual participaven investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) va demostrar l'eficàcia d'un nou fàrmac que duplica la supervivència en pacients amb càncer de mama metastàtic amb baixa expressió d'HER2. Aquest tractament aconsegueix doblar la supervivència sense progressió de la malaltia en les pacients amb aquest tipus de tumor respecte als tractaments estàndard.

 "Fins ara, les pacients amb tumors HER2-negatius no es beneficiaven de tractaments contra l'HER2 com el trastuzumab, un anticòs que ha canviat l'evolució del càncer de mama HER2-positiu", va explicar Aleix Prat, un dels investigadors, qui va afegir: "Actualment, gràcies a aquest nou fàrmac immunoconjugat, que combina 7-8 molècules d'una quimioteràpia molt potent amb l'anticòs trastuzumab, s'allarga la supervivència de les pacients".