L'exercici físic no només transforma el nostre cos a nivell estètic, també la nostra ment. Segons explica Ibai Arregui, neuropsicòleg de l'Hospital Universitari General de Catalunya, "la connexió entre l'esport i la salut mental és fonamental, recordem que la ment existeix al cos i depèn de com està".
La connexió ment-cos, millora la nostra condició física i també contribueix al nostre benestar emocional, generant beneficis de regulació hormonals tant a curt com a llarg termini. La ment no és possible sense el cos que el transporta.
El Dr. Ibai Arregui
Beneficis a curt termini: una dosi immediata de benestar
Un dels efectes immediats de practicar esport de manera regular és la millora de l'estat d'ànim. Això passa gràcies a l'alliberament d'endorfines, hormona que bloqueja la sensació de dolor i està relacionada amb les respostes emocionals agradables, generant benestar. Les endorfines també es coneixen com a "hormona de la felicitat".
Més important encara, en la nostra societat orientada a l'estrès i amb vides altament exigents, l'exercici ajuda a reduir el cortisol, l'hormona relacionada amb la lluita i l'afrontament de situacions, que pot transformar-se, en font d'estrès oxidatiu i alterar el metabolisme cel·lular.
Un altre aspecte positiu a curt termini és la sensació d'èxit que s'obté en completar una activitat física. Això augmenta la motivació, reforça l'autoestima i crea un vincle virtuós amb el benestar emocional.
Beneficis a llarg termini: construint una ment resilient
La pràctica regular d'activitat física afavoreix canvis estructurals al cervell, especialment en àrees relacionades amb la memòria, l'aprenentatge i la regulació emocional. D'aquesta manera, a llarg termini, l'exercici físic ajuda en la prevenció de trastorns mentals com l'ansietat i la depressió. D'altra banda, "practicar exercici i ser resilients poden anar de bracet, és a dir, la pràctica de l'esport pot ajudar en la capacitat per afrontar adversitats", explica Arregui.
A més, s'ha demostrat que l'esport millora la qualitat del son, un factor clau per mantenir una bona salut mental. Dormir bé no només potencia l'energia, sinó que també ajuda a manejar l'estrès i a pensar amb més claredat. "Les persones que incorporen activitat física a la seva rutina poden experimentar un son més profund i reparador", comenta l'expert.
Petits canvis, grans resultats
Integrar l'esport a la nostra vida diària no requereix grans esforços. Començar amb petits canvis en la nostra rutina, com caminar 30 minuts al dia pot marcar una gran diferència. A més, elegir activitats que gaudim augmenta la probabilitat de ser constants i millorar la nostra tolerància a la frustració.
Si et preguntes com començar o quin tipus d'activitat incloure en la teva rutina, aquí tens algunes opcions i els seus avantatges:
- Pilates i ioga: Combinen el moviment amb la respiració conscient, promovent la calma i reduint l'activació del sistema nerviós simpàtic, el responsable de les "respostes de lluita o fugida", que augmenten la freqüència cardíaca, la pressió arterial o la freqüència respiratòria. Aquestes pràctiques són perfectes per als qui busquen equilibri mental i físic.
- Córrer o caminar: Com qualsevol tipus d'exercici aeròbic estimulen la producció de serotonina i dopamina, neurotransmissors que milloren l'estat d'ànim i les emocions.
- Ballar: Fomenta la creativitat, la connexió social i enforteix la sensació de pertinença, aspectes essencials per a una salut òptima.
- Esports en equip: Milloren les relacions interpersonals i generen una xarxa de suport, essencials per combatre la solitud i augmentar l'autoestima.
- Anar amb bicicleta: Una activitat que combina la resistència física amb el gaudi de l'entorn, reduint l'estrès i promovent un estat de benestar general.
- Natació: Millora la resistència cardiovascular, tonifica músculs, redueix l'estrès, afavoreix la flexibilitat i enforteix la coordinació i respiració.
Cuidar la teva salut mental és un element clau per a la vida i l'exercici és un vehicle poderós per aconseguir-ho. T'animes a incloure'l en la teva rutina?
Quirónsalud vetlla pel benestar dels corredors de la Mitja Marató
Aquest diumenge, els principals carrers de Barcelona s'han omplert de corredors amb motiu de la celebració de la eDreams Mitja Marató by Brooks de Barcelona 2025, una de les curses més emblemàtiques del país. Per quart any consecutiu, ha comptat amb Quirónsalud com Healthcare Partner.
Amb un total de 30.000 corredors, s'ha batut el rècord de participació de la prova per segon any consecutiu superant més de 2.000 els corredors de l'edició anterior.
Amb sortida al passeig Picasso i arribada al cèntric passeig Pujades, al costat del parc de la Ciutadella, els 21,097 quilòmetres del recorregut han transcorregut per alguns dels llocs més emblemàtics de Barcelona, com els barris de Ciutat Vella, l'Eixample o la Vila Olímpica.
En els quilòmetres 10, 15 i 18,2, els participants han trobat zones d'avituallament de Quirónsalud i han pogut utilitzar esglaons d'estiraments per alleujar la tensió muscular i prevenir molèsties.
A més, en el quilòmetre 18,2, fisioterapeutes de Quirónsalud han habilitat una àrea de fisioteràpia amb lliteres. Addicionalment, un equip de fisiorunners ha recorregut el circuit amb els participants, oferint assistència en moviment per alleujar sobrecàrregues i ajudar els corredors a seguir endavant en el seu desafiament.
Finalment, durant els dies previs a la cursa, diferents professionals dels hospitals de Quirónsalud a Barcelona van oferir informació especialitzada i consells sobre cures de la salut, dietètica i entrenaments, perquè tots els participants poguessin realitzar una bona cursa sense perjudici per a la seva salut.