L'aparició de la variant del coronavirus òmicron ha provocat especulació, nervis i neguit per com podria de resistent ser contra les vacunes. Totes les vacunes disponibles actualment (Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen) funcionen entrenant el sistema immunitari contra la proteïna S o spike, la clau que fa servir per infectar cèl·lules.

Segons destaca el diari The Guardian, òmicron té més de 30 mutacions en aquesta proteïna, incloent-ne 10 tot just a l'anomenat "domini d'unió al receptor", la part específica que s'adhereix al receptor. La delta, segons sembla, té dues mutacions.

Malgrat tot, es creu que fins i tot amb aquests canvis encara hi haurà àrees –és a dir, epítops– on els anticossos i les cèl·lules T, que creixen en resposta a una infecció o vacunació prèvia, podrien respondre. 

“Si gargoteges les mutacions en una imatge de l'estructura cristal·lina de la proteïna S i les relacionades amb totes les principals activitats d'anticossos que coneixem, es veurà una mica aterridor, com si la majoria dels teus objectius clau d'anticossos neutralitzadors fossin disparats a trossos, aleshores, què quedarà de la seva protecció immunològica?", s'ha preguntat Danny Altmann, professor d'immunologia a l'Imperial College de Londres, al The Guardian

Una pregunta a la qual ell mateix dona resposta i tranquil·litza: “I, tot i això, les aportacions que estem rebent de Sud-àfrica semblen estar dient que no sembla greu, i les persones que van a l'hospital són les no vacunades, en lloc de les vacunades, com si la vacunació encara els estigués donant cobertura".

Després hi ha les cèl·lules T, cèl·lules immunes que reconeixen i ataquen les cèl·lules infectades per virus i eduquen les cèl·lules B productores d'anticossos sobre el risc viral a què s'enfronten, segons destaca el mateix rotatiu. “Tots pensem que les cèl·lules T poden veure les diferències (entre variants), i que el repertori de cèl·lules T és molt més impermeable a elles, per la qual cosa això també podria brindar-li una mica de protecció”, ha exposat Altmann.

Quina protecció "real" tenen les vacunes?

La pregunta que hom podria fer-se és, quanta protecció? Sabem que les persones que han rebut la pauta completa poden infectar-se amb la variant delta, i ho fan, encara que les possibilitats que això passi són aproximadament tres vegades menors que si no haguessin estat vacunades. Més important encara, les persones vacunades tenen aproximadament nou vegades menys probabilitats de morir si s'infecten.

Tot i que sembla que la infecció amb òmicron encara és més probable, el professor Paul Morgan, immunòleg de la Universitat de Cardiff, ha constatat també al mateix diari que “crec que el resultat més probable és un afebliment en lloc d'una pèrdua completa (de la immunitat)".

“No és possible que el virus perdi tots i cadascun dels epítops de la seva superfície, perquè si ho fes, aquesta proteïna S no funcionaria més. Per tant, encara que alguns dels anticossos i clons de cèl·lules T elaborats contra versions anteriors del virus o contra les vacunes poden no ser efectius, n'hi haurà d'altres que seguiran sent efectius”.

Malgrat tot, encara caldrà esperar per saber quina podria ser l'afectació real sobre les vacunes d'aquesta nova variant òmicron i quina evolució podria tenir. Diversos experts assenyalen que encara és aviat per extreure'n conclusions.

 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 ampliat i en groc en un pacient infectat dels Estats Units / Flickr Niaid