Cada vegada existeixen més universitats, empreses i laboratoris que estan fent passos de gegant en el que es coneix com a bioimpressió 3D. Aquest terme reflecteix la utilització de cèl·lules i altres materials biològics per crear estructures amb les mateixes propietats que els teixits dels éssers vius.

La finalitat és poder generar òrgans humans mitjançant la bioimpressió, un objectiu necessari tenint en compte la gran quantitat de persones necessitades de trasplantaments que actualment estan en llistes d'espera per l'escassetat d'aquests. Per dur a terme aquests processos s'utilitzen els anomenats bioenllaços –materials imprimibles amb cèl·lules– que permeten crear aquestes estructures que funcionen com les biològiques.

El repte de la bioimpressió ja s'ha posat a caminar i es presenta com el futur

La revista Advanced Materials ha publicat una investigació que suposa un avenç en aquest sentit. Un equip d'investigadors de la Universitat de Lund a Suècia ha dissenyat un nou bioenllaç que permet bioimprimir per primera vegada en 3D petites vies respiratòries de mida humana amb l'ajuda de cèl·lules de pacients. Aquestes noves construccions impreses en 3D són biocompatibles i permeten el creixement de nous vasos sanguinis al material trasplantat. Es tracta d'un gran avenç al camí cap a la impressió d'òrgans en 3D.

Tenint en compte que les malalties pulmonars cròniques són la tercera causa de mort a tot el món, que per a moltes no existeix cura i que l'única opció en etapa terminal per als pacients és el trasplantament de pulmó, els experts van decidir investigar en aquest sentit, buscant fórmules per augmentar la quantitat de pulmons disponibles per a trasplantaments.

"Comencem amb una cosa petita fabricant tubs petits, perquè aquesta és una característica que es troba tant en les vies respiratòries com en la vasculatura del pulmó. En utilitzar el nostre nou bioenllaç amb cèl·lules mare aïllades de les vies respiratòries del pacient, vam poder bioimprimir les vies respiratòries petites que tenien múltiples capes de cèl·lules", expliquen els experts que han participat en l'estudi.

Els investigadors van dissenyar en primer lloc un nou bioenllaç per a la bioimpressió en 3D de teixit humà i ho van fer combinant dos materials: un material derivat d'algues, alginat i una matriu extracel·lular derivada del teixit pulmonar.

Un derivat de les algues i un teixit pulmonar han servit per a la primera bioimpressió d'òrgans humans

Aquest nou bioenllaç suporta el material bioimprès durant diverses etapes del seu desenvolupament cap al teixit. Després van utilitzar el bioenllaç per bioimprimir en 3D petites vies respiratòries humanes que contenen dos tipus de cèl·lules que es troben en les vies respiratòries de les persones.

L'equip va utilitzar un model de ratolí que s'assembla molt a la immunosupressió utilitzada en pacients sotmesos a un trasplantament d'òrgans. Quan van ser trasplantats, van comprovar que les construccions impreses en 3D eren ben tolerades i suportaven nous vasos sanguinis. I encara que fa falta continuar investigant per millorar la resolució i validar encara més la funcionalitat de les vies respiratòries petites creades, el pas és molt important.