Durant el confinament, la pandèmia de coronavirus va afectar amb menys duresa les zones més càlides d'Espanya, segons un estudi conjunt de la Universitat d'Alacant i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx.
El treball, promogut pels vicerectorats d'Investigació i Transferència de Coneixement, ha analitzat la incidència de la Covid-19 i la seva relació amb les variables atmosfèriques als diferents territoris espanyols. Els investigadors han partit de la localització diària de totes les dades disponibles en obert i desagregades en l'àmbit de departament de salut o municipi a tot el país. Les dades sobre les quals han centrat l'estudi han estat les relatives a contagis de Covid-19, meteorologia i geogràfiques.
Zones càlides
L'estudi ha descobert relacions que posicionen les zones més càlides, en concret amb més temperatura mínima i a menor altitud, com aquelles en què la pandèmia havia afectat amb menys duresa. Destaca, a més, el factor humà com el principal per explicar la difusió i amplitud dels contagis als diferents territoris analitzats, però conclou que "els factors ambientals i atmosfèrics aporten elements que poden agreujar o, al contrari, disminuir la intensitat de la pandèmia".
Sense mobilitat
Durant el període analitzat, coincident amb el confinament, la mobilitat no va intervenir pràcticament com a factor motriu dels contagis, per la qual cosa, segons un dels integrants de l'equip d'investigació, el catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la UA i climatòleg Jorge Olcina, "agafava sentit correlacionar el contagi amb factors meteorològics i geogràfics".
En l'estudi han participat, per part de la UA, a més d'Olcina, el professor del departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics José Norberto Mazón i el professor del departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada Jacobo Zubcoff; i, per part de la UMH, la professora Asunción Martínez Mayoral i el professor Javier Morales Socuéllamos, ambdós de l'Institut Universitari Centre d'Investigació Operativa (VA CIAR).
L'equip científic ha alertat de les mancances dels sistemes d'informació autonòmics en la recopilació de dades sobre la pandèmia i, especialment, de la publicació d'aquestes dades en obert.