La tuberculosi, també coneguda al segle XVII com 'la plaga blanca', podria augmentar la seva incidència, de forma indirecta, a causa de la dedicació gairebé absoluta que requereix la pandèmia de la Covid-19, una preocupació que han expressat públicament diversos experts en aquesta malaltia.
En una entrevista a EFE, el que va ser cap del Servei d'Epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona fins al 2017 i actualment és president de la Fundació de la unitat d'investigació en tuberculosi de Barcelona, Joan Caylà, ha reclamat la reobertura total del centre de Drassanes, al districte de Ciutat Vella, on es detecten la tuberculosi i altres malalties infeccioses.
Trasllat de sanitaris
Els facultatius i infermeres experts d'aquest centre, prop d'una cinquantena, van ser traslladats fa un mes a l'Hospital Vall d'Hebron, del qual depenen, per donar suport a la lluita contra la Covid-19, i aquesta setmana s'ha començat a reobrir parcialment el servei a Ciutat Vella.
Caylà ha considerat que el centre de Drassanes hauria d'obrir "aviat i al 100 %", per fer garbellaments de tuberculosi i atendre de forma urgent als acabats de diagnosticar d'aquesta malaltia i d'altres de transmissió sexual, com la sida, que també es vigilen en aquest espai sanitari.
El centre sanitari està ubicat al districte de Ciutat Vella, un dels més deprimits de la ciutat de Barcelona a nivell socioeconòmic, i en el qual una mica més de la meitat de la seva població -unes 100.000 persones en total- són nascuts fora d'Espanya, principalment a Àsia, Oceania i centre i sudamèrica.
En aquest districte la incidència de la tuberculosi era, el 2016, de 43,8 casos per cada 100.000 habitants, davant els 16,2 en el conjunt de la ciutat.
"Ens preocupa molt -ha indicat Caylà- que els malalts s'hagin sentit abandonats amb el tancament del centre sanitari de Drassanes perquè, encara que podien anar a l'Hospital Vall d'Hebron, per a molts és complicat", ja que suposa creuar tota la ciutat, de mar a muntanya.
Mitjà demana l'obertura del centre de Drassanes
També l'infectòleg Oriol Mitjà ha assenyalat la necessitat que es reobrin centres com el de Drassanes en indicar, en unes recents declaracions als mitjans, que, "si tanquen aquests espais, les malalties infeccioses de la comunitat despuntaran".
A aquesta delicada situació se suma aquests dies el desproveïment de dos fàrmacs antituberculosos a Espanya, segons ha informat el Programa integrat d'investigació en tuberculosi de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).
La tuberculosi és una malaltia infecciosa i complexa que requereix diversos antibiòtics i que té una durada mínima de sis mesos perquè una persona estigui curada, si tot va bé i el bacteri causant, la Mycobacteriumm tuberculosi, respon al tractament.
Aquest bacteri és de lent creixement, uns 42 dies, el que significa que fins que no ha transcorregut aquest llarg període de temps no s'obté la quantitat de prou bacteri per poder fer proves que determinin les característiques de la soca bacteriana amb què està infectada la persona.
L'any 2018, es van detectar a Catalunya 991 casos de tuberculosi, una xifra que ha baixat lentament però gradualment des de l'any 1990, amb un descens anual mitjà del 6 %, segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
El 63,4 % dels infectats eren homes i el 36,6 % restant, dones, que van finalitzar correctament el tractament en un 88,4 % dels casos.