Durant el confinament, en anar al supermercat, no era estrany veure els carretons de compra plens d'aliments rics en sucres, alcohol o snacks poc saludables. Desgraciadament, un episodi tan tremend amb tant d'estrès, va provocar que moltes persones recorreguessin a l'alimentació com una manera d'afrontar-lo. A tot el món.

Fa poc, s'acaba de presentar un estudi dut a terme als Estats Units, a la Universitat Ball State, que després d'enquestar 838 persones, van concloure que el 31% havia empitjorat les seves conductes alimentàries, disminuint la qualitat de la seva dieta i incrementant notablement la ingesta de productes ensucrats.

La situació tampoc no sorprèn els experts. S'han realitzat nombroses anàlisis per analitzar el que passa al cervell després que una persona consumís sucre i el resultat mostra que s'experimenta una mena de recompensa química a causa de la secreció de dopamina. La incertesa, la por, la tristesa, l'estrès i altres sentiments que ens van embargar durant el confinament i la resta de la pandèmia han provocat que molts es refugiïn en aquest tipus d'aliments per sentir-se millor.

Durant el confinament es va incrementar la ingesta d'aliments ensucrats, d'alcohol i de snacks poc saludables

A això, s'uneix que la pandèmia ha canviat la nostra relació amb el menjar perquè estem molt limitats en les nostres relacions amb altres persones. En mengem més en solitud, a casa, quan fem activitats com veure la televisió, no tant en altres llocs on la ingesta es pot limitar d'alguna manera.

Un dels grans problemes és que està demostrat que els adults de qualsevol edat amb certes afeccions mèdiques subjacents tenen un risc més important de patir malalties greus, com a hospitalització, ingressos a l'UCI, intubació o ventilació mecànica i mort pel virus que causa la Covid-19. I clar, augmenta considerablement el risc de patir patologies com la diabetis, la resistència a la insulina, el fetge gras o les malalties cardiovasculars.

Afegir una font d'estrès com pot ser fer una dieta estricta pot ser contraproduent, segons afirmen els experts, per això és bo anar eliminant el sucre i trobar substitutius o desenvolupar conductes que ens ajudin a limitar la seva ingesta. Perquè la bona notícia és que el nostre cos reacciona ràpidament per bé quan eliminem el sucre de la seva dieta. De fet, alguns estudis demostren que els biomarcadors metabòlics, en un parell de setmanes després de seguir una dieta sense sucre, milloren molt.

La recomanació és no superar els 36 grams al dia en el cas dels homes de mitjana i els 25 en el de les dones. Aquests són alguns consells per aconseguir aquesta reducció.

Evitar els factors desencadenants

Limitar la compra d'aquests productes, procurar evitar una rutina que et porti a menjar sucre i incloure un altre tipus que indueixin a la relaxació i també calmin el cervell.

Planificar els menjars

És un dels millors recursos. Els diumenges a la nit, es pot fer una guia per a tota la setmana amb tots els plats que es cuinaran i així evitar temptacions.

És bo anar eliminant el sucre i trobar substitutius o desenvolupar conductes que ens ajudin a limitar la seva ingesta

Augmentar el consum de proteïnes i de greixos saludables

D'aquesta forma es mantindrà estable el nivell de sucre a la sang i et sentiràs satisfet.

Evitar ingerir molt sucre a la nit

Allò de posar-se una pel·lícula i embotir-se a dolços abans d'anar al llit, ha d'acabar. Cal desenvolupar un pla per evitar caure en aquest hàbit, bastant comú, però molt perjudicial per a la salut.