Les infermeres se sumen les crítiques a Salut i els sindicats pel nou conveni de l'ICS. En un comunicat d'aquest divendres, el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) ha mostrat la seva "decepció absoluta" per l'acord signat aquest divendres sobre l'Institut Català de la Salut (ICS) perquè "topa el desenvolupament professional de les infermeres" —igual que el conveni del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat), afegeixen—.
Després de la signatura del conveni, el sindicat CATAC-CTS ja va titllar l'acord d'"insultant" perquè va considerar que les mesures són insuficients i no pal·lien els efectes de la inflació en la pèrdua del poder adquisitiu. Ara, el CCIIC entra a dir que el pacte "perpetua les infermeres en la precarietat laboral" i "menysté la seva formació". Tot plegat suposa un risc perquè "allunya del nostre sistema de salut les infermeres formades, especialistes i talentoses". "Una atenció de qualitat que les infermeres no cobrem i que, per desgràcia, paguen i pagaran els ciutadans i ciutadanes", ha indicat.
L'enginyeria lingüística del conveni
L'ICS i els sindicats Metges de Catalunya, Comissions Obreres, UGT i Satse van signar dimecres el nou conveni, que afecta uns 55.000 treballadors i contempla millores retributives, més descansos, reduccions de jornada i 320 milions d'euros addicionals l'any. Però als col·legis d'infermeria catalans els "preocupa l'enginyeria lingüística del conveni entorn de la categoria professional de les especialitats infermeres (IE), així com de les experteses (ESTO) i de la infermeria de pràctica avançada (IPA)". Així, expliquen que el conveni reconeix la categoria d'especialitat en infermeria (amb 1.500 euros anuals) en la carrera professional i que afecta les infermeres que tenen títol i treballen en l'àmbit de la seva especialitat, però que el reconeixement no es correspon amb la titularitat de plaça d'infermeria especialista que reclamen les corporacions professionals i les societats científiques.
És a dir, que la vinculació de l'especialitat a la carrera professional "queda molt lluny del reconeixement de la Formació Sanitària Especialitzada (FSE) que, com els metges i altres professionals de salut, cursen les infermeres per a obtenir els respectius títols d'infermera especialista en Familiar i Comunitària, Geriatria, Pediatria, Salut Mental o del Treball". "Menció a part de les llevadores (Infermeria Obstetricoginecològica) que, tot i tenir la categoria professional reconeguda des del 2008, hem de dir que tampoc milloren en la taula salarial com sí que ho fan els especialistes d'altres disciplines", ha afegit el CCIIC.
Les reivindicacions de les infermeres no arriben a les taules
Els col·legis d'infermeria també critiquen que a "la desconnexió entre formació i ocupació laboral s'hi sumen mesures com el reconeixement de la carrera professional de les infermeres obtinguda en l'àrea de crítics, anestèsia, cremats i quiròfans (amb una millora de 1.000 euros anuals); la retribució (750 euros anuals) de la formació especialitzada en l’àrea medico-quirúrgica en general, especialitat infermera reconeguda però sense pla docent aprovat; o el mal anomenat reconeixement de les infermeres de pràctica avançada, encara pendents d’ordenació professional". En definitiva, que lamenten "que les reivindicacions professionals de les infermeres no arribin a les taules de negociació i s'assoleixin acords que sotmeten el desenvolupament de la nostra cura a un marc laboral, que no científic". "Convenis que, un cop més, manquen del reconeixement professional i la retribució salarial que ha d’incentivar la formació i fidelització de les infermeres catalanes", conclouen.
Cal recordar que al febrer ja va créixer el malestar entre sindicats sanitaris per l'acord amb el qual Salut va posar fi a la vaga, amb el sindicat Infermeres de Catalunya queixant-se perquè el departament de Manel Balcells va pactar amb els metges. Concretament, van denunciar que Salut va arribar a un acord només amb els metges i va deixar de banda la resta de treballadors.