Aquest dimarts, el director d’ElNacional.cat, José Antich, ha inaugurat, juntament amb Núria Terribas, directora de la Fundació Victor Grífols i Lucas, el Dr. José Manuel Soria, president de l’Associació ActivaTT per la Salut, Laia Arnal, directora general de Transferència i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el II Fòrum de Medicina Personalitzada. César Sánchez, director de l'oficina de riscos laborals de Foment del Treball, ha estat l'encarregat de moderar l'acte.
Organitzat per Foment del Treball Nacional i la Fundació Victor Grífols i Lucas, la segona edició del Fòrum ha reunit a la seu de la patronal empresaris i metges per debatre sobre l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en la medicina. I és que la IA està revolucionant des del diagnòstic i el tractament de malalties fins a la investigació de nous fàrmacs i teràpies.
D'entrada, Terribas ha subratllat la importància que institucions i empreses abordin conjuntament les qüestions ètiques que planteja l’aplicació de la IA en la medicina. I és que aplicar aquesta tecnologia tan avançada en el camp de la medicina suposa haver d'afrontar reptes ètics com ara el tractament de les dades dels pacients, l'equitat en l'accés a l'atenció mèdica i la responsabilitat i la transparència en el desenvolupament de noves teràpies i fàrmacs.
A continuació, Antich ha alertat que, sovint, la gent es perd entre els tantíssims avenços tecnològics que està fent la medicina en els darrers anys. Per posar-hi remei, ha convidat els mitjans de comunicació i la comunitat científica a treballar braç a braç perquè els progressos tecnològics en el camp de la salut arribin amb més claredat a la gent. "Ens hem de donar la mà per explicar-nos millor", ha assenyalat.
Després, el Dr. José Manuel Soria ha agraït especialment la presència del Dr. Cristóbal Abelda, màxim impulsor de la medicina personalitzada a Espanya. Dit això, Soria ha parlat sobre la tasca de l'Associació ActivaTT fins al moment. “Impulsem el suport financer a projectes de recerca en l'àmbit de la medicina personalitzada. Fins ara, ens hem centrat bàsicament en la trombosi”, ha indicat.
Arnal ha conclòs els parlaments inaugurals, tot assegurant que cal innovar més en biomedicina i que cal fer-ho a partir de la col·laboració entre empreses i administracions. "Innovar mai no és una iniciativa individual. Sempre és una iniciativa col·lectiva. Cal col·laborar", ha remarcat.
Dr. Cristóbal Belda: "El repte és aplicar medicina de precisió a sistemes sanitaris madurs"
Seguidament, el Dr. Jord Surrallés, director de l’IBB Sant Pau, ha donat pas al Dr. Cristóbal Belda, director de l’Instituto de Salud Carlos III i encarregat d’impartir la primera conferència sobre medicina de precisió personalitzada. Belda ha destacat les dificultats d'aplicar mecanismes de precisió als hospitals. "El repte és aplicar medicina de precisió a sistemes sanitaris madurs. Modificar un sistema informàtic en un hospital és d'una enorme complexitat", ha comentat.
També ha indicat que una altra de les principals dificultats per avançar en la medicina personalitzada és la gran complexitat de traslladar un document de recerca acadèmic a la consulta d'un hospital. "Transportar un paper que proposa la incorporació d'un biomarcador a un l'ordinador d'una consulta té un nivell de complexitat molt gran". Una complexitat que, segons ell, un no és capaç de visualitzar quan publiques un article acadèmic.
Finalment, ha desgranat els principals reptes que cal afrontar per implementar mecanismes de precisió de medicina personalitzada als hospitals. Aquests són l'obsolescència tecnològica accelerada, l'existència de sistemes d'informació infradimensionats, la no regulació de determinades competències professionals, la desconeixença de l'impacte social que aquests mecanismes poden tenir i l'absència d'un estàndard definit.
El programa de la segona edició del Fòrum de Medicina Personalitzada inclou altres conferències al llarg del dia. Pot consultar-lo clicant aquí.