Més d'una vintena de persones han resultat intoxicades després d'haver ingerit truita de patates amb salmonel·la en un bar del Raval de Barcelona. Segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar ElNacional.cat, almenys 22 persones que el passat cap de setmana, 20 i 21 de juliol, van menjar al Bar la Ravala, han patit vòmits, diarrea i febre des de llavors. Quatre comensals —incloent-hi un menor— fins i tot han hagut de ser hospitalitzats a causa de la deshidratació produïda per la gastroenteritis. El local va notificar dimarts el brot de salmonel·losi a l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i les persones afectades han denunciat la intoxicació a través de les ressenyes de Google del restaurant.
Els afectats s'han organitzat en un grup de WhatsApp per compartir la seva situació i valorar prendre mesures contra l'establiment, que de moment continua obert mentre les autoritats sanitàries duen a terme la investigació. L'ASPB no ha confirmat encara que l'origen del brot fos la truita, però el relat de les persones intoxicades no deixa espai al dubte. Van anar al bar dissabte o diumenge passat, amb amics, la parella o en família; van demanar la truita —clàssica, de braó de porc o de xoriço—, i a partir de l'endemà van començar a patir gastroenteritis, en major o menor grau. Alguns d'ells han requerit atenció mèdica, mentre que altres s'han quedat a casa, però tots ells expliquen que tres o quatre dies després de la intoxicació encara no s'han recuperat i no han pogut tornar a la feina. "El temps perdut en cures i internació a urgències ja no tornarà. Per tant, preguem al local revisar els seus procediments, proveïdors i productes perquè això no torni a passar. Seria idoni tenir qualsevol feedback per part de la Ravala", expressa un afectat.
Alguns dels afectats han assenyalat que les truites estaven exposades a la temperatura ambient, fet que podria haver afectat la conservació de l'ou i haver facilitat el brot. "Les truites estaven a la barra sense refrigerar, les escalfaven al microones i les servien ben calentes a la taula", apunta una de les dones que ha hagut de ser hospitalitzada. En aquest sentit, l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició recull entre les seves recomanacions per evitar la salmonel·la: no rentar els ous, extremar les mesures d'higiene, i consumir productes com la maionesa o una truita poc quallada de forma immediata. La legislació especifica que, en el cas de preparació de truites, els restaurants poden fer servir ou cru sempre que en la cocció s'assoleixi una temperatura de 63 °C durant vint segons al centre del producte i se serveixi per al consum immediat. En cas que aquest requisit no es compleixi, caldrà fer servir altres ovoproductes, com ara l'ou pasteuritzat.