Ràpida, però menys letal. Fins ara aquesta és la imatge que tenim de la nova variant de la covid-19, òmicron. La celeritat amb què ha aparegut i s'ha escampat ha donat molt poc temps per estudiar-la a fons, però els primers estudis que s'estan concloent comencen a dissipar una de les grans preguntes sobre la variant: per què és menys letal? Segons diversos estudis universitaris recollits pel The New York Times, la malaltia és més lleu perquè no afecta els pulmons.
La variant òmicron segueix produint infeccions respiratòries, però en les vies respiratòries altes, és a dir: el nas, la gola i la tràquea. Són infeccions complicades, però no tan greus com les pulmonars i és això el que la fa més lleu. Els investigadors insisteixen en el fet que, tot i això, pot haver-hi alguna afecció als pulmons amb aquesta variant, tanmateix, aquesta és menor que en altres variants. Una combinació que alleugereix el pes de ser la variant del virus que més es transmet.
"Seria just dir que està emergint la idea que és una malaltia que es manifesta principalment al sistema respiratori superior", explica Roland Eils, biòleg computacional de l'Institut de Salut de Berlín. La comunitat científica es decanta per aquesta teoria després d'estudiar els efectes del virus en diversos tipus d'animals, alguns dels quals acabaven molt greus amb variants anteriors.
Més de mitja dotzena d'experiments fets públics els darrers dies apuntaven a la mateixa conclusió: l'òmicron és més lleu que la delta i altres versions anteriors del virus.
Un fet anatòmic
Després de constatar que la nova variant no ataca els pulmons, els investigadors d'arreu del món s'han preguntat: per què? Una de les hipòtesis que està agafant força apunta que és un fet anatòmic. Michael Diamond, viròleg de la Universitat de Washington i el seu equip d'investigadors han observat que el nivell d'òmicron als nassos dels hàmsters era el mateix que en els animals infectats amb una forma anterior del coronavirus. Però els nivells d'òmicron als pulmons eren una desena part o menys del nivell d'altres variants.
Una troballa similar a la d'investigadors de la Universitat de Hong Kong que van estudiar fragments de teixit extrets de les vies respiratòries humanes durant la cirurgia. En 12 mostres de pulmó, els investigadors van trobar que òmicron creixia més lentament que delta i altres variants.
Per tant, la nova variant irromp al cos com les anteriors, però no és capaç d'avançar com ho han fet les seves predecessores.