Un nou estudi, liderat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), conclou que el colesterol HDL, popularment conegut com el 'bo', també podria estar relacionat amb els infarts de microcardi.

Segons la investigació, publicada a la revista científica Metabolism Clinical and Experimental, les persones que presenten partícules grans d'HDL s'associen a un increment del risc d'infart de miocardi, mentre que únicament les partícules petites d'HDL s'associen a una disminució d'aquest risc.

La mida de les partícules és clau

Els investigadors han analitzat les característiques genètiques que determinen la grandària de les partícules d'aquest colesterol bo i la seva relació amb el risc de presentar un infart de miocardi. La conclusió és que aquelles característiques genètiques associades a la generació de partícules de colesterol bo grans tenen una relació directa amb un risc més gran d’infart, mentre que les característiques genètiques associades a partícules de colesterol bo petites es relacionen amb un risc menor.

L’investigador principal de l’estudi, el doctor Roberto Elosua, ha explicat que "hi ha una relació causal positiva entre la grandària de les partícules de l'HDL colesterol i el risc d’infart, per tant, hem d’aconseguir incrementar els nivells de colesterol bo en sang, però sempre en partícules petites".

 

Nous horitzons en el tractament del colesterol

Segons els investigadors, aquests resultats obren la porta a dissenyar nous fàrmacs que actuïn sobre determinats gens, involucrats a permetre el creixement de les partícules petites de colesterol HDL.

El colesterol bo s'associa a un menor risc de presentar malalties cardiovasculars perquè transporta el colesterol dipositat a les artèries al fetge per a la seva eliminació, el contrari que fa l'anomenat colesterol dolent, LDL, que provoca l'acumulació del colesterol en les artèries i augmenta el risc cardiovascular.

Així com els fàrmacs que redueixen el colesterol dolent redueixen el risc cardiovascular, els que augmenten el colesterol bo no han demostrat ser eficaços per reduir el risc de presentar malalties cardiovasculars, una paradoxa que ha qüestionat la relació entre el colesterol bo i el risc cardiovascular.

Segons Albert Prats, investigador del Grup d'Epidemiologia i Genètica cardiovascular de l'Hospital del Mar, "aquest estudi posa en relleu noves i potencials dianes terapèutiques en el camp de les malalties cardiovasculars, com diversos gens relacionats amb els aspectes qualitatius de les partícules d'HDL, que poden contribuir a la prevenció cardiovascular".

 

Foto: l'Hospital del Mar ha liderat l'estudi sobre el colesterol bo / ACN