L'artrosi és la malaltia reumàtica més freqüent i la quarta causa de discapacitat a la feina a nivell internacional. Afecta gairebé 600 milions de persones a tot el món i es produeix quan el cartílag articular –el teixit que es troba entre les articulacions de l'organisme– es lesiona i provoca rigidesa, dolor i incapacitat.

El problema és que no té curació i encara que es poden pal·liar-ne els símptomes, és una malaltia que avança de forma irremeiable. O almenys així ha estat fins ara, perquè el grup de Reumatologia del Complex Hospitalari Universitari de La Corunya (CHUAC), en col·laboració amb l'equip Biofarma de la Universitat de Santiago, ha descobert com un fàrmac que s'utilitza per tractar els nivells alts de colesterol o els triglicèrids pot frenar l'avenç de l'artrosi.

Es tracta d'una troballa de gran importància que ha estat publicat a la revista mèdica EbioMedicine, editada per The Lancet, i que obre una finestra per a tots aquells pacients que fins ara només podien reduir les molèsties que ocasiona la patologia. El fàrmac en qüestió es diu Fenofibrat i està aprovat per l'Agència Europea del Medicament i la FDA nord-americana, la qual cosa no obliga a haver de realitzar assajos amb pacients per provar la seva seguretat. Només s'haurà de demostrar la seva eficàcia en el tractament de l'artrosi.

De moment, s'han fet estudis preclínics amb 5.000 persones als Estats Units i Rússia que patien aquesta malaltia i a més tenien problemes en el seu metabolisme. En la major part dels casos se'n van poder provar els beneficis en la millora dels cartílags articulars.

Ara l'objectiu és tornar a fer un estudi aquesta vegada amb pacients a La Corunya, amb l'objectiu de comprovar els bons resultats i iniciar tot el procés perquè el fàrmac pugui fer-se servir com més aviat millor en els malalts d'artrosi.

Segons expliquen els experts, la raó per la qual el Fenofibrat funciona és perquè té propietats senolítiques, la qual cosa es tradueix en el qfet que té capacitat per eliminar aquelles cèl·lules que entren en senescència. La senescència és un estat en què les cèl·lules limiten la seva proliferació en resposta a l'estrès. Aquest estat cel·lular s'ha associat històricament a envelliment i a diverses patologies.

Pel que sembla, el fàrmac tindria la capacitat d'eliminar de forma selectiva les cèl·lules envellides al cartílag. I no només això, sinó que a més promou un mecanisme d'autoneteja cel·lular i elimina els desfets que es produeixen. En complir aquesta funció, es millora la funció articular i s'aconsegueix prevenir l'artrosi i el seu desenvolupament. Els investigadors van dedicar els últims cinc anys a una feina "que és 100 % gallega en el seu lideratge" i que presenta un enorme potencial per combatre l'artrosi. Només els fa falta el finançament per iniciar l'assaig clínic que ho demostri fefaentment.

L'estudi que ha dut a terme aquest grup d'experts gallecs és fruit de cinc anys d'investigacions en les quals s'ha realitzat un garbellament buscant fàrmacs que tinguin aquestes funcions. Ara esperen disposar de la suma econòmica suficient per poder fer les proves pertinents.