El Ministeri de Sanitat espanyol investiga la mort d'un home de 36 anys que va patir un ictus a principis de juliol, deu dies després de rebre la vacuna de Janssen contra la covid-19. Les investigacions van començar després que els metges que el van atendre a un hospital de Sevilla assenyalessin una possible relació directa entre el fàrmac i la seva mort.
L'informe indica que l'home no tenia patologies prèvies a la vacunació, que va rebre el passat 25 de juny. Poc després de ser immunitzat, van sorgir els problemes. Es va començar a trobar malament, però va pensar que el malestar era pels efectes secundaris de la injecció.
Sense patologies prèvies
El dilluns 5 de juliol, però, els símptomes es van agreujar i va ser traslladat en ambulància a l'hospital més proper. Allà li van fer les primeres proves, que van determinar que havia patit un ictus. Per això el van portar en helicòpter a un altre hospital de Sevilla, on va morir després d'unes hores.
Els detalls del cas van ser traslladats a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, "per procedir a la seva investigació segons els protocols vigents", d'acord amb la informació que ha publicat aquest dilluns El Mundo. "Davant aquesta mena de sospites és vital descartar mitjançant estudis i proves científiques qualsevol relació de causa i efecte", indiquen des de la Conselleria de Salut d'Andalusia.
Cap mort relacionada amb Janssen
La opinió del Ministeri de Sanitat serà la que finalment comptarà, però els metges que van atendre l'home de 36 anys no van dubtar en establir una relació entre la vacuna i els múltiples trombos que va patir el pacient. Si bé és poc habitual en aquesta edat, també es produeixen morts per ictus entre els adults joves, sense que la vacuna hi tingui cap relació.
És més, fins el moment els registres sanitaris espanyols no recullen cap mena de mort relacionada amb la vacuna de Janssen. Tot i això, és veritat que el Ministeri de Sanitat estableix que aquesta injecció és només per aquelles persones majors de quaranta anys.
A causa de ser la única vacuna monodosi que està actualment autoritzada, també es permet la seva administració en col·lectius especials, com ara estudiants que viatgen a l'estranger, persones desplaçades de diferents comunitats autònomes, persones migrades que no es quedaran gaire temps a l'Estat espanyol o persones sense sostre. També hi ha empreses autoritzades a vacunar amb Janssen, com és el cas d'aquesta víctima.
Algunes comunitats autònomes com Andalusia o Madrid ja han reclamat que el Ministeri de Sanitat autoritzi la seva administració a totes les persones majors d'edat. Una mesura que permetria agilitzar la campanya de vacunació, davant el baix ritme d'arribada d'altres vacunes com Pfizer o Moderna. De moment, Sanitat hi està en contra.