El coronavirus, les mesures restrictives i el confinament ha provocat que, potser, ens escoltéssim més. Ioga, meditació, exercici, cuinar, plantes. Les descàrregues d'aquest tipus d'aplicacions han pujat com la pólvora. En un context d'estrès i ansietat permanent on no és pas fàcil saber què passarà demà, qualsevol opció per ajudar a calmar i relaxar el cos i distreure la ment és benvingut.
"Des del començament de la pandèmia hi ha hagut una explosió en l'ús d'aplicacions de meditació i fitness" explica Perla Kaliman, doctora en Bioquímica, Honorary Fellow del Center for Healthy Minds de la Universidad de Madison-Wisconsin i professora associada en la UOC. "Hi ha diverses raons que expliquen aquest fenomen. Estem vivint moments molt difícils, la pandèmia ha provocat l'aïllament, pèrdues d'ingressos, por, patiment, dol. També ha posat més en evidència les disparitats socials". A més, l'autora del llibre La ciencia de la meditación: de la mente a los genes ressalta també que "tot plegat ha provocat una segona pandèmia, la de la depressió, ansietat i estrès. Això ha provocat una demanda creixent de serveis de salut mental, els quals s'han vist afectats o interromputs pel coronavirus, segons dades de l'OMS, en 93% dels 130 països enquestats".
"Abans del confinament ja tenia moltes visites, però quan estàvem tancats, sí que hi va haver un augment", explica el creador del podcast de meditació d'Spotify Meditada. "Fa més d'un any que vaig començar i després per qüestions de feina ho vaig haver d'abandonar". En conversa amb ElNacional.cat, detalla que va començar per amor a l'art. Així, insisteix que pujava el que a ell li agradaria. "M'enviaven missatges durant el confinament amb temes que els preocupaven", comenta. D'aquesta manera, intentava treballar-los.
Què busquem amb el ioga i la meditació?
En general, la pregunta té una resposta fàcil: pau mental. I això s'aconsegueix, tal com exposa Kaliman, reduint l'estrès, sent capaç de percebre la realitat d'una manera menys dolorosa i cultivar emocions positives. Un fet que a simple vista, potser no sembla tan fàcil d'aconseguir.
"La pau mental és l'antídot davant l'estrès. L'estrès crònic genera problemes de salut física, emocional, alteracions cognitives i de comportament. Es fa notar a través de senyals fàcilment reconeixibles, com per exemple dolors crònics, més refredats i altres infeccions, problemes digestius, irritació, frustració, problemes de memòria... a més també pot provocar comportaments de risc com el consum excessiu d'alcohol, tabac o altres substàncies addictives", exposa.
I aquí és on entren en joc la meditació, el ioga o pràctiques com la respiració, el tai-txi i altres que pacifiquen la ment i redueixen l'estrès "a través de l'entrenament de l'atenció". "Entre els beneficis d'integrar aquest tipus de pràctiques als nostres hàbits quotidians, trobem millores en la qualitat de vida", exposa Kaliman. "Nombrosos estudis científics demostren que aquestes pràctiques també generen canvis fisiològics importants, com la disminució de processos inflamatoris i millores en la resposta immunitària, un fet molt rellevant en aquests moments", conclou.