El laboratori ISDIN i la Fundació Africa Directo han assolit un acord amb el Ministeri de Salut de Moçambic per ajudar les persones amb albinisme del país a lluitar contra el càncer de pell.

La companyia va explicar que "els que pateixen aquesta alteració genètica a l'Àfrica tenen un risc extremadament alt de desenvolupar càncer de pell, agreujat per l'elevada radiació solar i la falta de mesures de protecció" i va afegir que aquesta aliança impulsa la missió del laboratori "d'inspirar un futur sense càncer de pell i assegura que les expedicions d'ISDIN estenguin el seu impacte a comunitats vulnerables, a més de garantir l'arribada de recursos essencials, formació mèdica, fotoprotección i tractaments especialitzats en aquestes zones de risc."

L'acord, anomenat Memoràndum d'Enteniment i firmat amb el Ministeri de Salut de Moçambic, arriba en el marc de la cinquena expedició dermatològica per ajudar les persones amb albinisme, un col·lectiu especialment vulnerable al país africà. A Moçambic pràcticament el 98% de les persones amb albinisme moren abans dels 40 anys, sent el càncer de pell la causa principal.

ISDIN va assenyalar que la falta d'atenció mèdica agreuja la situació, ja que Moçambic només compta amb 20 dermatòlegs a tot el país, per a una població de gairebé 34 milions d'habitants. "Per això, el compromís d'ISDIN i la Fundació Àfrica Directe, partner del laboratori des de la primera expedició, no és només el tractament, atenent més de 3.500 pacients entre totes les expedicions i la distribució de fotoprotección, sinó també la formació de metges especialitzats locals i la prevenció amb l'ús de productes fotoprotectors del laboratori", va afegir.

COL·LABORACIÓ

Va indicar que en aquest context arriba l'acord amb el Govern que estableix una col·laboració estreta i duradora i que inclou compromisos per ambdues parts per assegurar l'èxit de les expedicions mèdiques i un impacte significatiu en la salut de les persones amb albinisme al país. ISDIN i la Fundació Africa Directo s'encarregaran de l'organització de les expedicions amb dermatòlegs especialitzats i la provisió de material sanitari, incloent la donació de fotoprotectors. ISDIN també formarà els metges locals, garantint que el personal a Moçambic compti amb les habilitats necessàries per brindar atenció contínua i adequada a la població.

Juan Naya, CEO d'ISDIN, va assegurar durant la firma de l'aliança que "a futur hem d'elevar la nostra col·laboració al següent nivell per aconseguir realment el canvi sostenible que volem veure. I la col·laboració institucional aquí al país és clau per facilitar-nos el treball primer i perquè en un futur la sanitat local es pugui fer càrrec del projecte i la nostra ajuda no sigui necessària."

Per la seva part, el Ministeri de Salut de Moçambic es compromet a facilitar les gestions administratives necessàries per a l'entrada de les expedicions dermatològiques i la col·laboració amb equips mèdics locals. Així com l'ús d'espais per a atenció sanitària, l'emmagatzemament i distribució de cremes solars per a la prevenció i l'aportació d'altres recursos essencials per garantir un tractament dermatològic de qualitat.

En la cerimònia de firma de l'acord, el ministre de Salut de Moçambic, el doctor Armindo Tiago, va destacar la importància de la col·laboració internacional i va dir que "és molt important que anem de la mà en aquest projecte i mantinguem una via de col·laboració molt estreta a partir d'aquest acord que hem firmat, perquè només junts serem més forts per lluitar contra el càncer de pell en la població amb albinisme".

Aquest acord s'emmarca en la iniciativa d'ISDIN i la Fundació Africa Directo per ajudar les persones amb albinisme a Moçambic, que enfronten un risc elevat de càncer de pell a causa de la falta de protecció natural contra els rajos UV. Juntes han liderat cinc expedicions de suport mèdic i proveït de fotoprotectors i formació per a metges locals, contribuint de manera activa a millorar la qualitat de vida d'aquesta població en risc. Així com visitant prop de mil pacients en cada expedició i operant desenes de càncers de pell.

En aquesta cinquena expedició, la representació d'ISDIN, encapçalada pel seu CEO, Juan Naya, també va participar d'una recepció oficial per part de l'ambaixadora espanyola al país, Teresa Orjales, en la qual es van estudiar vies de col·laboració per facilitar l'amplificació del projecte del laboratori a Moçambic per inspirar un futur sense càncer de pell.