El director general del Ministeri de Sanitat israelià, Nachman Ash, ha aprovat avui no administrar una quarta dosi de la vacuna contra la covid-19 de forma generalitzada sinó fer-ho només a pacients immunodeprimits. A la pràctica és un percentatge molt reduït de població i molt específic.

Fa setmanes Israel va anunciar una campanya de vacunació massiva amb la quarta dosi però immediatament la va suspendre perquè es va reevaluar la mesura, donat que la soca òmicron sembla menys perillosa. Finalment, Ash ha aprovat avui iniciar-la amb aquest perfil baix, a l'espera de més informacions sobre l'òmicron.

El ministeri de Sanitat acaba de posar en marxa un estudi clínic sobre un panell de 150 sanitaris de l'hospital de Sheba (els més gran d'Israel) per tal de determinar si és necessària o no una quarta vacuna per a tota la població. I els primers resultats s'esperen d'aquí a quinze dies. D'altra banda, nous estudis demostren que les persones vacunades que encara contreuen el virus aconsegueixen nivells elevats d'anticossos, que podrien protegir contra diferents soques de covid-19.

"La decisió que hem pres es basa en les primeres dades d'una investigació que s'està duent a terme sobre les preocupacions per a la salut dels més vulnerables de la població", ha declarat Ash en roda de premsa.

El debat del contagi massiu

 

En paral·lel ha aparegut entre els sanitaris israelians el debat de si és tan necessari prendre mesures dures contra l'òmicron, o pot conduir a la immunitat de ramat. Per al professor Eran Segal, biòleg informàtic de l'Institut Weizmann, "el gran nombre de persones infectades amb òmicron, que està previst a Israel i arreu del món, pot augmentar significativament el nivell d'immunitat de la població general i ajudar a erradicar delta i algunes altres variants". 

Aquest article del Jerusalem Post apuntava ahir aquesta teoria, parlant amb diversos experts sanitaris, i va destapar la discussió. "L'onada òmicron només s'acabarà quan la massa es contagii", es titulava.

Arriben les pastilles

 

Mentrestant, avui Israel ha rebut la primera remesa de les pastilles Paxlovid, el primer medicament d'ús domèstic de la farmacèutica Pfizer per tractar la covid-19, que confia que ajudi a contenir la cinquena onada de coronavirus. El govern israelià aposta per mantenir l'actual estratègia -sustentada en proves amb tests, vacunes i medicaments- per combatre la variant òmicron i ha definit el lliurament de fàrmacs com "un afegit important per a la caixa d'eines en la lluita contra la pandèmia".

La ràtio d'infecció -la mitjana de persones que infecta cada portador del virus- ha arribat avui a l'1,63% i l'índex de positivitat al 3,8%, el més gran des d'octubre.

Israel, que va ser pioner en la campanya de vacunació, té avui un 62% de la població inoculada amb almenys dues dosis de Pfizer i gairebé un 45% amb tres dosis. Els més reticents a vacunar-se són els jueus ortodoxos i els àrabs israelians.

El focus de la campanya per contenir l'onada de la variant òmicron són ara els nens d'entre 5 i 11 anys, que registren xifres d'inoculació molt baixes.