Israel es converteix en el primer país que començarà a inocular la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. D'aquesta manera, inicien una campanya de vacunació de reforç que anirà destinada a la població major de 60 anys. Serà a partir d'aquest diumenge quan els ciutadans israelians d'aquesta edat podran rebre la tercera injecció contra el virus de la farmacèutica Pfizer. Així ho ha anunciat el ministeri de Sanitat del país aquest dijous.

La decisió arriba un dia després que l'empresa nord-americana publiqués unes dades que demostrarien que el nivell d'efectivitat baixa del 91 al 84% després dels sis mesos des de la darrera inoculació. A més, calculen que l'índex d'eficàcia baixaria una mitjana d'un 6% cada dos mesos. En paral·lel, l'estudi provaria, en principi, que una tercera dosi ajudaria a una major protecció contra la variant Delta.

Actualment, Israel és un dels països amb una major taxa de vacunats amb pauta completa. El país té el 61,8% de la població totalment coberta amb les dues dosis, i hi ha un altre 5% que ja ha rebut, almenys, una injecció.

Sanitat també augura la tercera dosi i una vacuna anual

L'anunci d'Israel confirma els pronòstics que el Ministeri de Sanitat espanyol ha fet recentment. La ministra Carolina Darias va obrir la porta a una tercera dosi de reforç, tot i que no va indicar si aquesta mesura incidiria sobre totes les injeccions autoritzades fins ara: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen (cal recordar que aquesta última és una monodosi).

Paral·lelament, Darias tampoc descartava vacunar-se cada any contra el coronavirus davant la irrupció de diverses variants del virus. Per prevenir aquesta situació, la màxima responsable del ministeri de Sanitat explicava que Espanya havia firmat contractes amb Pfizer i Moderna per seguir rebent dosis d'aquestes injeccions els anys 2022 i 2023.

En aquest escenari, a més, està previst que Pfizer demani autorització el mes d'agost per a una tercera dosi al regulador dels Estats Units, fet que, si prospera, podria replicar-se en altres països.

L'OMS desaconsella la tercera dosi

L'Organització Mundial de la Salut, per ara, s'ha mostrat reticent a inocular la tercera dosi i ha instat els països a repartir vacunes per a aquells estats que tenen més dificultats per poder accedir a aquests recursos. En paral·lel, l'OMS considera que les dades científiques que hi ha avui dia "no justifiquen una altra dosi de reforç" i entén que, si els països implementen estratègies per inocular la tercera vacuna, "s'accentuarà la desigualtat" i dificultarà que els països en vies de desenvolupament o subdesenvolupats puguin adquirir dosis. 

 

Imatge principal: Una ciutadana d'Israel es vacuna. ACN.