L'origen del coronavirus segueix sent un misteri. Fa uns mesos, un estudi deia que, a Itàlia, el virus del SARS-CoV-2 ja circulava l'estiu del 2019, gairebé mig any abans que el mes de febrer del 2020 es detectés el primer cas a Codogno, a la Llombardia. Un estudi de l'Institut de Tumors de Milà i la Universitat de Sienapublicat aquest novembre a la revista Tumori Journal, ha determinat que alguns dels voluntaris que van participar en una investigació sobre el càncer de pulmó ja tenien anticossos del nou coronavirus. Aquests pacients asimptomàtics provenien de 13 regions, la meitat de la Llombardia, seguida del Piemont, el Laci, l'Emília-Romanya, la Toscana i el Vèneto.

Ara, s'ha descobert que el coronavirus ja estava present a Itàlia fa més d'un any. Així ho demostra l'anàlisi d'un test d'un nen de 4 anys que va anar a urgències a Milà el 30 de novembre de 2019 amb símptomes respiratoris i vòmits que van durar més d'una setmana. L'endemà li van aparèixer taques semblants al xarampió, però el nen tenia una altra cosa. 

Es creia que era xarampió

El test, observat i analitzat mesos després, ha demostrat que la causa dels vòmits i les tasques a la pell era la Covid, més de tres mesos abans de la seva aparició oficial amb el pacient 1, el dia 20 de febrer del 2020, segons ho explica un estudi de la Universitat Estatal de Milà, publicat a la revista Emerging Infectious Diseases.

El nen, que podria ser considerat el pacient número 1, viu a Milà i no havia estat a l'estranger, segons recull el diari italià Corriere Della Sera. Tot i això, segons un estudi de la Universidad de Harvard, el SARS-CoV-2 ja estava present a la Xina entre l'agost i l'octubre de l'any passat, per tant no seria tan estrany parlar de casos d'"importació", sobretot pels casos d'intercanvi comercial, cultural i d'altres tipus entre la Xina i Itàlia. 

"És una infecció que es va contreure localment. Ni el nen ni els seus pares havien viatjat en els dies anteriors", segons explicava el degà de la Facultat de Medicina de la Universitat Estatal de Milà i director de la Unitat de Pediatria i Urgències Pediàtriques de l'Hospital Vittore Buzzi. Gian Vincenzo Zuccotti. Els investigadors han manifestat que "el 21 de novembre el nen presenta tos i rinitis. Aproximadament una setmana després, el 30 de novembre és traslladat a urgències amb símptomes respiratoris i vòmits. L'1 de desembre desenvolupa una erupció similar al xarampió. El 5 de desembre (14 dies després de l'inici dels símptomes se li fa un frotis amb sospita de xarampió i el resultat és negatiu".

Difícil determinar-ne l'origen

"El curs clínic del pacient s'assemblava al que han informat altres autors", expliquen els investigadors de l'estudi. La investigació de la mostra detallava una seqüència d'ARN 100% idèntica a la seqüència de referència del SARS-CoV-2, així com d'altres soques que han circulat pel món. 

Per això, aclareixen els investigadors i recull el diari italià, "no ha estat possible determinar amb precisió l'origen de la soca identificada". A l'estudi es van analitzar les mostres de 39 pacients, amb edats compreses entre els 8 mesos i els 73 anys. Només el nen de 4 anys va donar positiu en coronavirus. 

 

Imatge principal: un sanitari s'espera per poder fer un test de detecció del coronavirus / Efe