Barcelona acull des del 24 fins al 26 d'abril l'onzena edició del Congrés Internacional Ivirma, el tercer congrés en xifres i en difusió científica més rellevant del món en el camp de la reproducció humana assistida.

L'esdeveniment, organitzat per Ivirma Global, reunirà experts internacionals en fertilitat, embriologia, genètica reproductiva i intel·ligència artificial aplicada a la reproducció humana. El congrés se celebra en un context en el qual Espanya s'ha consolidat com un dels països europeus amb més volum de tractaments de reproducció assistida i amb una notable participació en investigació clínica i desenvolupament de noves tècniques. Segons dades del sector, aproximadament un 11 % dels naixements al país estan relacionats amb algun tipus de tractament reproductiu.

El professor Antonio Pellicer, president executiu del Consell d'Administració d'Ivirma Global i un dels màxims referents mundials en medicina reproductiva, explica que "la medicina reproductiva avança de forma molt ràpida, però ha de fer-ho amb solidesa científica i amb una reflexió constant sobre els aspectes bioètics que comporta". Segons Pellicer, congressos com aquest "permeten compartir evidència científica i establir les bases per a una pràctica mèdica més precisa i segura".

Així mateix, el doctor Agustín Ballesteros, director d'IVI Barcelona i del comitè organitzador del congrés, subratlla la importància de "continuar investigant en àrees com la vitrificació d'òvuls, els medis de cultiu personalitzats o les noves aproximacions terapèutiques a la infertilitat masculina, on encara hi ha importants reptes clínics".

Abordatge multidisciplinari

Durant tres jornades, professionals de múltiples disciplines abordaran els últims avenços científics i els reptes ètics, clínics i tecnològics del sector. Entre els temes destacats figuren l'ús d'intel·ligència artificial en la selecció de gàmetes i embrions, els factors metabòlics que influeixen en el desenvolupament embrionari, i noves línies d'investigació centrades en el tractament de la infertilitat masculina severa mitjançant cèl·lules mare.

Per la seva part, Javier Sánchez-Prieto, CEO d'IVI RMA Global, assenyala que "Barcelona es convertirà en els dies vinents en un punt de trobada dels principals líders del sector, la qual cosa reflecteix el paper que Espanya ha assumit en el desenvolupament i aplicació de tractaments reproductius d'alta complexitat". Segons la seva opinió, "la col·laboració internacional és clau per afrontar els desafiaments futurs en aquest camp".

Indiquen que Espanya s'ha convertit en una de les destinacions principals per a pacients internacionals que busquen tractament en l'àmbit de la fertilitat. Entre els factors que expliquen aquesta tendència figuren el marc legal vigent, la infraestructura clínica i l'experiència acumulada pels professionals del sector.

Congrés de referència

Barcelona acollirà durant tres dies a 1.400 especialistes i institucions acadèmiques procedents de 58 països que debatran sobre el futur d'una disciplina mèdica que, segons els seus organitzadors, combina alta tecnologia amb una dimensió profundament humana. Entre ells, el doctor Alan Stewart Penzias, especialista en endocrinologia reproductiva, el doctor James M. Hotaling, uròleg especialitzat en infertilitat masculina i cèl·lules mare, o el doctor Denny Sakkas, embriòleg amb una àmplia experiència en FIV clínica i investigació reproductiva, amb més de 200 publicacions en el camp de la fertilització.

Altres assistents destacats són el Dr. Alan Penzias (Boston IVF, Universitat d'Harvard, EE. UU.), la doctora Jackie Boivin, experta en psicologia (Universitat de Cardiff, Regne Unit), el Dr. Emre Seli (Universitat de Yale, EUA), el doctor Craig Niederberger (Universitat Northwestern, EUA, especialista en factor masculí d'infertilitat) i el doctor Jim Hotaling (Universitat d'Utah, EUA, especialista en cèl·lules mare).