El 2020 es va acomiadar amb dues noves soques del coronavirus. Ara, ja en ple 2021, el ministeri de Salut del Japó ha informat que uns viatgers de Brasil portaven mutacions similars a les variants de Covid-19 que s'han observat al Regne Unit i a Sud-àfrica. D'aquesta manera, han exposat que van fer quarantena i van donar positiu per coronavirus a principis de mes. Més tard, s'hauria descobert que estaven infectats amb mutacions portadores del virus que podrien ser similars a les variants de Covid que es van veure per primera vegada al Regne Unit i Sud-àfrica.
Els viatgers havien estat a l'estat de l'Amazones i van aterrar a l'aeroport d'Haneda de Tòquio el dia 2 de gener, segons ha exposat el mateix ministeri en un comunicat i ha recollit la CNN. Van donar positiu a la mateixa quarantena a l'aeroport. El ministeri de Salut del Brasil ja hauria rebut la notificació el mateix dissabte.
Les autoritats sanitàries han estat preocupades per les noves variants del virus, com les identificades per primera vegada al Regne Unit i a Sud-àfrica, perquè sembla que podrien transmetre's amb més facilitat.
Malgrat tot, no hi ha evidències que les noves variants del virus siguin més perilloses o que puguin afectar l'eficàcia de les vacunes. Ara per ara, des del Japó no poden encara si la variant trobada del Brasil és més transmissible.
Què se sap de la variant sud-africana?
Els científics estan preocupats perquè el virus ha mutat molt més que la variant del Regne Unit, i una d'aquestes mutacions podria significar que pugui escapar de l'atac dels anticossos que normalment combatrien el coronavirus. De fet, les vacunes ensenyen al nostre cos a respondre al virus, fet que inclou la creació d'anticossos. Els anticossos són petites proteïnes produïdes pel sistema immunitari que s'adhereixen a la superfície dels virus, desactivant-los de manera efectiva. Si aquesta capacitat de connexió es debilita, llavors els anticossos creats després de la introducció d'una vacuna podrien no ser tan efectius.
El professor Shabir Madhi, que ha dirigit assajos per a la vacuna d'Oxford i AstraZeneca a Sud-àfrica, explicava fa uns dies a la BBC que era "poc probable" que la mutació a Sud-àfrica fes inútils les vacunes actuals, però podria "debilitar-ne l'impacte".
Fins ara, tot i els dubtes, se sap que la variant del Regne Unit és més contagiosa. I tot i ser diferents, la variant de Sud-àfrica i la del Regne Unit sembla que compartirien, segons els científics, aquesta característica. Això podria ser un problema, perquè per tallar les cadenes de transmissió podrien fer falta unes restriccions més agressives.
Tot i que és poc probable que aquestes noves variants perjudiquin l'efectivitat de la vacuna, hi ha la possibilitat que la variant de Sud-àfrica ho faci fins a cert punt. Malgrat tot, encara és massa aviat per dir-ho amb certesa i els científics encara ho estarien estudiant. Tot i això, coincideixen en el fet que és extremament poc probable que les mutacions inutilitzin les vacunes, segons exposava un altre article de la BBC.