Amb el coronavirus, els epidemiòlegs han entrat a formar part de l'actualitat política. I més celebrant unes eleccions enmig d'una pandèmia mundial. En aquest context, el doctor Oriol Mitjà va presentar un escrit a la Junta Electoral Central en què demanava que "es facilités el vot per correu a les persones infectades amb la Covid-19", però que "no se les permetés votar presencialment al col·legi electoral el 14-F". La petició de Mitjà, però, ha estat denegada pel màxim àrbitre electoral.
En el seu acord de resposta a l’epidemiòleg, la Junta Electoral Central argumenta que “tant l’administració electoral com les autoritats sanitàries del procés electoral han adoptat un conjunt de mesures per a facilitar el vot no presencial, d’una banda, i per a garantir la seguretat en els col·legis electorals, de l’altra”. En aquest sentit, la JEC subratlla que s’han “ampliat i buscat locals electorals idonis des de la perspectiva sanitària”, i que s’han pres mesures de protecció per a les persones que intervenen en els actes de votació i escrutini.
Entre altres coses, l’àrbitre electoral posa de manifest que, fins ara, segons les dades de Correus, la sol·licitud de vot per correu s’ha incrementat un 307%. També que s’ha habilitat una franja horària per als votants en quarantena i els membres de les meses electorals disposaran d’equips de protecció individual integrals d’alta seguretat.
Prohibir que aquestes persones puguin votar presencialment “no només excedeix les competències de la Junta Electoral Central, sinó que a més resulta d’impossible o molt difícil control”. També sostenen que el dret de sufragi és un dret fonamental del qual no pot ser privat cap ciutadà per l’autoritat electoral.
La JEC fa seus els arguments del TSJC, assegurant que “el risc de contagi no és major que el de qualsevol altra activitat no essencial permesa” a Catalunya, i “més encara amb les mesures adoptades”. Rebutja examinar la “correcció científica” del protocol perquè assegura que no li correspon.
En el seu escrit, Oriol Mitjà va al·legar que “el dret a la vida i la integritat física és un dret fonamental que es posaria en risc de forma evident”. L’epidemiòleg també assegurava que “la vulneració el dret de sufragi actiu és adequada per a salvaguardar el dret global de la salut pública”.