El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha rebut seva primera dosi de la vacuna contra el coronavirus aquest divendres després d'assegurar que la vacuna és segura. Johnson, que té 56 anys, s'ha vacunat amb AstraZeneca, objecte de polèmica aquests últims dies i amb un intent de calmar la possible desconfiança que hi pot haver al voltant d'aquesta vacuna.
Uns 13 països van deixar-la de fer servir després que algunes persones tinguessin trombes després de ser vacunades. Malgrat tot, les revisions dels reguladors del Regne Unit i de la Unió Europea han exposat que la vacuna és segura i que els trombes i coàguls poden passar i que no estan relacionats amb la vacuna. "El que no és segur, és agafar el coronavirus, per això és tan important que tots reben la nostra dosi tan aviat com sigui possible", explicava el mateix Johnson.
Frenar desconfiança
Però la desconfiança creix entre la població que espera la segona dosi i els que havien de ser vacunats amb la primera. "Europa depèn d'aquesta vacuna i és la més fàcil d'administrar", constata. Pfizer i BioNTech i Moderna tenen unes especificitats diferents i són més complicades pel que fa a la distribució i emmagatzematge. I és que el contracte entre la farmacèutica i la Unió Europa és de 400 milions de dosis. Però no només en depèn Europa d'aquesta vacuna. La iniciativa Covax, que busca garantir l'accés de la vacuna contra el coronavirus arreu del món, ja ha subministrat diverses dosis d'aquesta vacuna en diferents països d'Àfrica i Amèrica Llatina. "Crear mala propaganda o una representació equivocada de la vacuna té una conseqüència important", ressaltava el genetista i professor de la UOC Salvador Macip en conversa amb ElNacional.cat aquesta setmana.
Espanya tornarà a vacunar amb AstraZeneca
Espanya reprendrà la vacunació amb AstraZeneca la setmana que ve, dimecres 24 de març. Després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) hagi assegurat aquest dijous que la vacuna d'AstraZeneca és "segura i eficaç", el Consell Interterritorial de Sanitat s'ha reunit amb urgència per valorar la represa de la vacunació. "El balanç dels beneficis d'AstraZeneca continua sent favorable. El nombre de trombes no és superior que el que es detecta en la població general", ha assenyalat la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas, en una compareixença conjunta amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el cap del centre d'emergències mèdiques, Fernando Simón.
Des de dilluns, l'administració de la dosi d'Oxford i AstraZeneca estava aturada a Espanya després que es detectessin tres casos "rars" de trombosi en persones vacunades a l'Estat espanyol. La ministra Darias ja va anunciar, però, que la suspensió era temporal a l'espera que l'EMA anunciés els resultats de la seva investigació.
L'EMA dona l''ok'
En una roda de premsa aquest dijous, l'EMA ha anunciat que la dosi d'AstraZeneca és "segura i eficaç" i els beneficis superen els possibles riscos. Després d'investigar els casos de trombosi detectats en diversos països europeus, l'agència europea ha anunciat que no ha pogut establir una relació causal entre la vacuna i els casos de coàguls de sang, que de moment representen un percentatge molt petit dels 20 milions de dosis injectat a Europa.