El doctor Jorge Pérez-Calvo (Barcelona, 1959), llicenciat en Medicina i Cirurgia i, entre moltes altres coses, especialista en naturopatia, nutrició energètica, medicina tradicional xinesa i acupuntura, ens explica com podem millorar el nostre benestar físic, mental i emocional a través de l'alimentació. Alerta que menjar molta carn i fregits pot provocar ansietat, agressivitat i mal humor. En canvi, si ens passem de la ratlla amb el sucre, els làctics o els sucs de fruita podem estar tristos, cansats i podem tenir més por a tot. No et perdis altres consells que ens dona en aquesta entrevista el Dr. Pérez-Calvo, referència mundial en nutrició energètica.

Quina és la dieta més adequada en aquesta època de l'any?
Durant la primavera sempre patim una baixada d'energia. Aquests dies, comença a fer molta calor i ja és convenient combinar l'alimentació energètica amb una de refrescant. Recomano, per exemple, combinar un arròs integral, quinoa, blat de moro no transgènic, mill o flocs de civada amb vegetals de temporada cuinats de manera lleugera al vapor, escaldats o al wok. Tot i que ja som a final de maig, encara podem menjar bròquil, carxofes, espàrrecs, api o espinacs. Són verdures refrescants que no s'han de coure gaire perquè no perdin propietats. També és molt important menjar llegums perquè tenen un efecte molt nutritiu, renoven fluids i refresquen.

No ens engreixarà aquesta alimentació energètica que ens recomanes?
Els cereals integrals en gra ben cuinats (quan queden solts) aporten molta energia però no provoquen sobrepès. De fet, al contrari! Si esteu grassos, us ajudaran a perdre quilos i, si en canvi, esteu massa prims, us ajudaran a engreixar-vos.

En el teu últim llibre 'Comer, sentir... Vivir!' expliques com podem millorar el nostre benestar físic, mental i emocional a través de l'alimentació. Dona'ns quatre consells bàsics...
Augmenteu el consum de cereals en gra, llegums, vegetals ecològics de temporada i peix blanc salvatge com el llobarro, el llucet o la sípia. Els peixos sempre és millor que siguin petits i de boca petita perquè ens garanteix que són menys depredadors i que hauran acumulat menys metalls. També recomano menjar petites quantitats de llavors de sèsam, gira-sol, carbassa, chía i fruits secs. No us oblideu tampoc de menjar fruita de temporada però mai durant o després dels àpats. També és important menjar algues perquè tenen molts nutrients i us ajudaran a arreglar la deficiència nutricional que portem acumulant durant anys a causa de l'empobriment dels cultius intensius i de la indústria alimentària. No us oblideu tampoc de menjar oli d'oliva, especialment d'arbequina.

Menjar molta carn i fregits pot provocar ansietat, agressivitat i mal humor

Classifiques els aliments en dos grups, freds i calents...
Hi ha moltes maneres de classificar-los i una de les que funcionen millor és fer-ho en freds i calents. Els aliments calents són els que augmenten la calor interna del cos i el metabolisme cel·lular. Són calents la majoria d'aliments picants com el pebre, el chili o la caiena. També són calents l'all, les carns (sobretot el pollastre), els fregits, l'alcohol, el cafè, les nous i les avellanes. De tots aquests aliments en diem calents perquè escalfen molt el fetge. Aquesta calor puja cap a la zona cardíaca i ens pot provocar una incomoditat que sol desencadenar ansietat, agressivitat i mal humor.

Consumir un excés de sucre, làctics, hortalisses crues i sucs de fruita pot provocar cansament i, fins i tot, tendència a la depressió

Quins són els aliments freds?
El sucre, els làctics, la majoria d'hortalisses crues, els sucs de fruita... Segons la medicina tradicional xinesa, el magatzem de l'energia vital del nostre cos és la zona intestinal. Si refredem aquesta zona no es podran dur a terme les funcions digestives i baixarà la nostra vitalitat. Per tant, consumir aliments freds impedeix que puguem absorbir nutrients, descarrega la bateria del cos i pot provocar deficiència intestinal, cansament, astènia i, fins i tot, tendència a la depressió. D'entrada, ens sentim més tristos, derrotats i tenim més por a tot!

Aleshores, què hem de menjar? Hi ha aliments neutres, que no siguin ni freds ni calents?
Sí i efectivament l'ideal és menjar aliments neutres, tebis o frescos. A l'hivern, mengem productes tebis i neutres, i a l'estiu, aliments neutres i frescos. Els aliments neutres són els cereals integrals, arròs, mill, quinoa, civada... Els llegums són aliments neutres lleugerament frescos. Les llenties, per exemple, són gairebé neutres. La majoria de verdures són aliments frescos però n'hi ha que són tèbies com la ceba, la pastanaga, la carbassa o l'all porro. 

Per anar bé, però, s'ha de menjar de tot...
Si només mengeu aliments tebis, frescos i neutres no tindreu cap problema. El peix, per exemple, també és neutre. En qualsevol cas, ara ja sabeu que si us sentiu molt cansats, heu de menjar menys aliments freds.

 

Jorge Pérez-Calvo

Per evitar l'insomni mengeu síndria, maduixes, carxofes o espàrrecs

 

Quins aliments recomanes per evitar l'insomni?
Moltes vegades l'insomni és provocat per l'excés de calor en òrgans interns que acaben acumulant molta calor al cor. Segons la medicina tradidional xinesa, quan s'escalfen el fetge o l'estómac, aquesta calor acaba arribant al cor i si el cor pateix un excés d'energia o calor tenim problemes per dormir. És molt important que estigui fresquet per poder dormir bé. La majoria dels hipnòtics i les herbes que ens ajuden a dormir com la valeriana o la passiflora tenen un efecte refrescant. Tot això ajuda a refrescar el cor i ens permet dormir. Sapigueu, però, que també aconseguireu refrescar el cor i, per tant, dormireu bé si mengeu síndria, maduixes, tomàquet molt madur i dolç, carxofes, espàrrecs, llegums vermells, sèsam...

L'all, la ceba crua, les espècies picants i el pollastre poden facilitar l'insomni

Per tant, el pitjor que podem fer si volem dormir bé és menjar aliments energèticament calents...
Exacte! Eviteu abusar d'aliments calents o tebis com l'all, la ceba crua, les espècies picants, l'alcohol i la carn (sobretot el pollastre). Penseu que hi ha persones amb una calor interna excessiva a qui una sola copa de vi els provoca insomni. 

Al teu llibre, també expliques que, segons la medicina tradicional xinesa, en funció de l'hora en què patim l'insomni, podem saber quin és l'òrgan afectat i, a partir d'aquí, quins aliments ens poden ajudar...
Si patim l'insomni entre les 11 de la nit i les 3 de la matinada (hora solar), vol dir que tenim un excés de calor al fetge que pot ser provocat perquè estem enfadats, tenim una forta preocupació, per una frustració o per un excés d'aliments calents. Si el motiu és un d'aquests, recomano sucs verds d'ordi, melassa d'ordi, alfàbrega o prendre suc de raïm vermell. Si l'excés de calor al fetge és provocat per un ús excessiu de pantalles de mòbils, tauletes o portàtils, recomano oli d'onagra, baies vermelles dolces o també suc verd d'ordi. I si tenim la calor al fetge per una pèrdua de sang, el millor és prendre espirulina, peix com el salmó salvatge, cireres, arròs vermell, quinoa o llenties.

I si patim insomni més entrada la matinada?
Quan ens despertem entre les 3 i les 6 de la matinada (hora solar), vol dir que tenim un excés de calor al pulmó. Pot ser provocat per estrès, emotivitat continguda, per un excés d'espècies picants, fregits, carn, alcohol, cafè, farigola, perquè hem parlat massa durant el dia o per un excés d'exercici físic. En aquest cas, per calmar el pulmó, us anirà molt bé tofu, menta, suc de pera, col blanca, infusions de camamilla, espàrrecs, carxofes, regalèssia, llet d'arròs, ametlles, oli d'onagra o també suc verd d'ordi.

Un excés de fruita, sucre, mel, pa blanc o brioixeria pot provocar canvis d'humor molt bruscos i, fins i tot, tendència a la depressió

Més coses... Ens alertes que un consum excessiu de dolços provoca canvis d'humor!
Sí, alerta amb el sucre, la mel, carbohidrats simples com el pa blanc, semiblanc o semiintegral, la brioixeria, xocolata, refrescos, dàtils, figues seques, fruita (sobretot en forma de sucs) o edulcorants químics com la sacarina. Un consum excessiu de tot això pot provocar canvis d'humor i, a la llarga, afavorir la depressió. 

Per què passa això?
En un primer moment, el consum excessiu d'aquests aliments provoca una forta pujada de sucre que ens fa ser molt optimistes i ens fa veure la vida de color de rosa. Al cap d'una estona, però, el cos reacciona produint insulina i tenim una baixada de sucre que ens pot causar ansietat, angoixa, palpitacions, falta de concentració, cansament... Moltes persones abusen dels dolços perquè poc després de menjar-se'ls es troben fantàsticament bé. Al cap de poca estona, però, arriba la baixada.

L'arròs, el pa integral, el mill, la civada i la quinoa treuen les ganes de menjar sucre

Com podem aconseguir que no ens vingui tant de gust el sucre?
Si menges carbohidrats complexos com el pa integral, l'arròs, el mill o l'avena aniràs ben servit d'hidrats de carboni i ja no et vindrà de gust menjar sucre. Penseu, també, que podeu endolcir la vostra dieta amb estèvia, melassa d'ordi, arròs o quinoa. També va molt bé la regalèssia tot i que, en aquest cas, no s'aconsella menjar-ne més de dos o tres cops a la setmana perquè pot augmentar la pressió arterial. Per aconseguir que no us vingui de gust menjar sucre, també us recomano no abusar de la sal ni de la carn.

La falta d'energia als ronyons i suprarenals pot provocar timidesa, inseguretat, falta d'autoestima i que tinguem més por

Atenció, també, quan ens falta energia als ronyons!
Una de les causes és consumir massa aliments freds com el sucre, refrescos i làctics però també abusar d'algunes solanàcies com l'albergínia, el pebrot o la patata. Alerta amb tot el que refreda i desmineralitza! Si ens passem de la ratlla, els ronyons no estaran en un bon estat energètic i pot provocar timidesa, inseguretat, falta d'autoestima i tenir més pors. Per cert, si mengeu molta carn, també és probable que tingueu més por. Això passa perquè els animals, quan són sacrificats, passen un estrès brutal i segreguen moltes hormones de la por que ens acabem menjant nosaltres.

Què hem de menjar perquè els ronyons tinguin prou energia?
Sípia, salmó salvatge, bacallà, mill, quinoa, arròs salvatge, pastanaga, ceba i nous. També recomano aquells llegums petits que justament tenen forma de ronyó com les mongetes del ganxet.

L'estrès pot afavorir l'aparició de malalties de qualsevol tipus

Un disgust o patir massa per tot ens pot fer emmalaltir?
L'estrès emocional i físic ens fan produir més cortisol que és l'hormona de l'estrès i, quan en tenim un excés, el sistema nerviós no funciona bé. El cortisol està dissenyat per la fugida, per l'atac o per aguantar qualsevol altra situació d'estrès. El cervell, però, no funciona quan hi ha excés de cortisol amb la qual cosa els nostres recursos mentals es veuen dramàticament disminuïts quan patim un estrès continuat. Això ens limita molt la capacitat per afrontar el dia a dia. A la llarga, aquest deteriorament progressiu, pot debilitar la immunitat i els nostres òrgans, i afavorir l'aparició de malalties de qualsevol tipus. Per tant, l'estrès genera un terreny que ens predisposa a patir malalties.