Les dades de Covid-19 a Catalunya segueixen disparades. Aquesta tarda el ministeri de Sanitat notificava que Catalunya és l'única autonomia que supera els 250 casos d'incidència acumulada, cosa que la situa en situació de risc molt alt. De fet, des del dia 21 de juny, les dades d'incidència acumulada s'han incrementat en 204 casos: hem passat de notificar 92,41 casos per cada 100.000 habitants en un període de 14 dies a detectar-ne 296,30 el divendres, el darrer dia del qual es tenen dades.  Podem parlar de cinquena onada ja?

Dijous, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, el cap de medicina preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, negava que haguéssim arribat a aquest punt. "No estem en cinquena onada, però hi podríem arribar". Apuntava, però, que es tractaria d'una onada diferent de les altres, probablement amb gent més jove contagiada i "molts més casos asimptomàtics". Amb tot cal remuntar-nos a finals de gener, en plena tercera onada, per detectar tants casos de Covid-19 a Catalunya. A més, en cap de les anteriors onades hi ha hagut un increment tan sobtat del nombre de contagis.

Un augment dels casos que està lligat en bona part a l'altra transmissibilitat de la variant Delta. En aquest sentit, el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos  de la Universitat Politècnica de Catalunya (BIOCOMSC) assenyalava a finals de juny que aquesta ja suposa probablement el 50% dels casos al país. Per la seva banda, les autoritats sanitàries australianes  han informat aquesta setmana que contactes molt breus poden resultar en infecció: 15 segons serien suficient perquè una persona en contagies a una altra amb la variant Delta.

Com s'està transmetent?

Des de dimarts, el ministeri de Sanitat ofereix les dades d'incidència acumulada segregades per franges d'edat. Catalunya lidera els contagis entre les persones de 12 a 29 anys i les xifres no han parat de pujar. Si dimarts la incidència acumulada era de 404 casos entre les persones de 20 a 29 anys, divendres aquesta es va elevar fins als 1.054,07 casos: un increment de 649,75 en només tres dies. Pel que fa a les persones d'entre 12 a 19 anys la incidència acumulada era de 778,77 casos. Ahir, l'edat mitjana dels nous contagiats era de 27 anys.

Això és perquè són els únics grups de població als quals no s'ha vacunat massivament, a banda de la població infantil. De fet, només el 15,1% de les persones de 20 a 29 anys a Catalunya porten com a mínim una dosi de la vacuna i l'11,5% la pauta completa. Pel que fa a la franja de 12 a 19, la vacunació amb com a mínim una dosi és el 2,1% i tan sols l'1,1% de la població està completament vacunada.

Tot i això, les dades del departament de Salut no mostren un augment important de la saturació als hospitals. Divendres hi havia 475 persones hospitalitzades amb la Covid-19, dues més que ahir, de les quals 115 estan greus a l’UCI, quatre menys que la vigília. De fet, la pressió s'ha desplaçat als centres d'atenció primària on es fan els test per detectar la Covid:  els ambulatoris de Catalunya han confirmat aquesta setmana el nombre més gran de casos de Covid des que van començar a registrar-los i probablement el màxim nombre de visites per aquesta malaltia des del març del 2020.

Restriccions en stand by

De moment, però el Procicat ha decidit deixar la desescalada en stand by: ni es relaxaran més les mesures ni es farà marxa enrere. En declaracions a RAC1 ahir el matí, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va manifestar que si no estiguéssim vacunats, tenint en compte les xifres actuals, "estaríem tancats com en la primera onada" de la Covid-19. Just ahir es va arribar als 7 milions de vacunes administrades.

Així doncs, de moment les restriccions seguiran igual, incloent-hi l'obertura de l'oci nocturn, malgrat que Argimon s'han mostrat favorable que les discoteques puguin fer tests d'antígens a l'entrada si els organitza el sector. En canvi, Cantàbria, amb millors dades que Catalunya, ja ha pres la decisió de tancar l'oci nocturn en 16 municipis per la quantitat de brots actius relacionats amb aquests establiments. 

 

 

Imatge principal, un grup de persones davant la Sagrada Família / EuropaPress