El jutge encarregat del control del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barcelona ha rebutjat decidir si tanca aquesta instal·lació per la Covid, com li va demanar l'ajuntament, ja que "excedeix" les seves funcions, encara que ha acordat permetre de nou les visites, amb mesures preventives.
En un acte, al que ha tingut accés Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, en la seva funció com a responsable judicial del control del CIE de la Zona Franca, conclou que no pot resoldre la sol·licitud que li van plantejar a l'octubre l'Ajuntament de Barcelona i les entitats Iridia i Migra Studium per tancar el centre després d'un positiu per coronavirus, ja que és una decisió que "excedeix" el marc de les seves funcions.
El jutge ressalta que les seves competències estan "limitades estrictament" al control dels drets fonamentals", la qual cosa no li permet resoldre sobre si s'ha de tancar o no el CIE, però sí adoptar decisions perquè el normal funcionament el centre "vetlli pels drets fonamentals", així com resoldre les queixes dels interns sobre això.
Es reprenen les visites
La direcció del CIE de Barcelona va informar al jutge el passat 5 d'octubre que havia reiniciat la seva activitat -després de l'aturada durant els primers mesos de la pandèmia-, amb l'ingrés de 84 interns, així com que havia suspès de forma cautelar les visites per evitar riscos de contagi.
El jutge ha acordat ara que es podrà accedir al CIE, encara que amb una sèrie de restriccions per evitar els contagis, i que per tant es podrà desenvolupar el dret de visites conforme a les mesures preventives que ja va plantejar al juny del 2020.
D'aquesta forma, segons detalla la seva resolució, s'haurà de prendre la temperatura mitjançant termòmetre sense contacte i de forma prèvia a l'accés a tota persona que acudeixi al CIE i a més se'ls haurà de facilitar solució desinfectant de mans i mantenir l'obligatorietat de portar mascareta.
Segons indica el jutge en la seva resolució, una temperatura corporal igual o superior a 37,5 graus serà considerada "de risc" i haurà de comportar que no es permeti l'entrada al CIE.
"Detecció precoç dels positius"
Respecte als interns, segons la recomanació del sistema mèdic del CIE, els nous ingressos s'hauran de realitzar sempre en horari d'atenció mèdica, entre les 06.00 i les 22.00 hores, amb la finalitat que el personal sanitari pugui realitzar una identificació "precoç" a aquells nous interns amb símptomes suggestius de coronavirus i, si fos el cas, dirigir-los als serveis assistencials corresponents.
A més, el CIE haurà d'adoptar de forma diària i actualitzada totes les mesures que integrin l'estratègia de detecció precoç, vigilància i control del coronavirus que estableixi el Ministeri de Sanitat, que també s'hauran de seguir comunicant a l'autoritat judicial i a Fiscalia.
En un comunicat, Iridia i Migra Studium han ressaltat que la suspensió de les visites acordada pel CIE de Barcelona el passat 5 d'octubre era "incompatible amb la garantia i el respecte per als drets dels interns" a comunicar-se amb l'exterior, a tenir contacte amb la seva família i a rebre l'acompanyament d'entitats de defensa dels drets de les persones immigrants.
Les dues entitats denuncien que han hagut de passar "més de tres mesos" des de la seva primera petició perquè el jutjat hagi acordat que el CIE hagi de permetre les visites als interns.
"Enmig de l'actual tercera onada de pandèmia no ha de ser fàcil l'internament en especials condicions d'aïllament i falta de relació amb les persones estimades. I, malgrat ser una bona notícia que reconeix els drets dels interns, arriba tard", lamenten ambdues entitats, en relació amb la resolució judicial.
Sobre la decisió del jutge de declarar-se incompetent per resoldre el tancament del centre, Iridia i Migra Studium consideren que la tutela dels drets i la salvaguarda de la vida, la salut i la integritat dels interns i els treballadors "és un encàrrec expressament donat per la llei al jutjat d'instrucció, fins i tot si això implica tancar el CIE".