Aproximadament el 17,5% dels adults, al voltant d'un de cada sis, presenten un problema d'esterilitat en algun moment de la seva vida, per la qual cosa resulta "urgent augmentar l'accés a una atenció de l'esterilitat assequible i de qualitat per als qui la necessiten", segons indica un nou informe publicat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
D'acord amb les noves estimacions, la prevalença de l'esterilitat varia poc d'una regió a l'altra i les taxes són similars als països d'ingressos alts, mitjans i baixos, la qual cosa demostra que es tracta d'un important problema de salut pública a tots els països i totes les parts del món.
El doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, considera que "l'informe revela una veritat incontestable: l'esterilitat no fa distincions. L'enorme proporció d'afectats evidencia la necessitat d'ampliar l'accés als tractaments i d'incloure l'esterilitat en les polítiques i els estudis sobre salut, de manera que les persones que ho desitgin disposin de vies segures, eficaces i assequibles per tenir fills."
L'esterilitat és un trastorn de l'aparell reproductor (masculí o femení) consistent en la incapacitat per aconseguir l'embaràs després de 12 mesos o més de relacions sexuals regulars sense protecció. Pot causar molta angoixa, estigmatització i dificultats econòmiques i afectar el benestar mental i psicosocial de les persones.
Malgrat la seva magnitud d'aquest problema, les solucions disponibles per prevenir-lo, diagnosticar-lo i tractar-lo (com les tècniques de reproducció assistida, entre elles la fecundació 'in vitro') continuen sense rebre prou finançament i resulten poc accessibles per a moltes persones a causa del seu cost, l'estigma social i la seva escassa disponibilitat. En la majoria dels països, són els mateixos afectats que, en gran manera, paguen aquests tractaments.
La doctora Pascale Allotey, directora del Departament de Salut Sexual i Reproductiva i Investigacions Connexes de l'OMS (del qual depèn el Programa Especial d'Investigacions, Desenvolupament i Formació d'Investigadors sobre Reproducció Humana de les Nacions Unides), creu que "la millora de les polítiques i el finançament públics facilitaria considerablement l'accés als tractaments".
Encara que el nou informe aporta proves concloents de l'elevada prevalença mundial de l'esterilitat, posa també de relleu la persistent falta de dades a molts països i en algunes regions. Al document es demana als països que proporcionin més dades sobre l'esterilitat, desglossades per edat i per causa, per ajudar a quantificar el problema, determinar qui necessita atenció i saber com es poden reduir els riscos.
L'informe presentat aporta dades sobre la prevalença mundial i regional de l'esterilitat mitjançant l'anàlisi de tots els estudis pertinents efectuats entre 1990 i 2021 i tenint en compte els diversos els mètodes d'estimació utilitzats.
En la recerca realitzada es van trobar 12.241 registres d'estudis de tot el món que podien ser inclosos en l'anàlisi. Finalment, es van seleccionar 133 estudis de què es van obtenir dades pertinents per calcular estimacions conjuntes de la prevalença de l'esterilitat al llarg de la vida i durant períodes determinats.