Una de les creences més esteses és que el borrissol púbic té, entre altres objectius, protegir la dona i l'home de malalties de transmissió sexual, com, per exemple, la gonorrea. Però la ciència sembla demostrar que no és així.

Un estudi publicat a la revista PLOS One acaba de concloure que no existeix relació entre ambdues qüestions i que la depilació d'aquesta part del cos no comporta risc per a la seva salut en aquest sentit.

 

La investigació ha estat desenvolupada per experts de la Universitat Estatal d'Ohio, que va realitzar enquestes a 214 estudiants sobre el seva neteja i comportament sexual. Els investigadors també van demanar el consentiment dels estudiants per rebre els resultats de les seves proves de malalties de transmissió sexual, principalment la gonorrea o la clamídia, al mateix temps que els van comparar amb els casos en els quals es realitzava una depilació amb eliminació completa del borrissol púbic setmanalment almenys durant l'últim any o almenys sis vegades durant l'últim mes.

Gairebé el 98 per cent dels que van participar va dir que practicaven algun tipus de depilació, mentre que el 18 per cent i el 54 per cent va informar que la seva depilació va ser total l'últim mes i l'any passat, respectivament. I només el 10 per cent dels estudiants va rebre un resultat positiu en qualsevol d'aquestes dues condicions.

L'estudi va posar de manifest que més de la meitat dels participants es depilaven el pubis de forma total i que no existia relació amb una incidència de transmissió més important de les malalties.

Quant a la possibilitat que la depilació total pugui afavorir algun tipus de lesions, els experts assenyalen que no existeixen massa estudis sobre aquesta qüestió. Hi pot haver una incidència de laceracions més gran, erupcions cutànies i infeccions pel que suggereixen que les persones que ho practiquin s'asseguren de la higiene adequada de les eines que utilitzen, com les fulles d'afaitar o la cera, i que siguin utilitzades adequadament.

 

En aquest sentit incideixen que és important assegurar-se del tipus de pell que té cada persona per evitar complicacions en cas de pells més sensibles o reactives. Quant a les tècniques com el làser i altres, el més adequat és anar a professionals contrastats per evitar algun tipus de lesió indesitjada.

Segons l'OMS, cada dia, més d'un milió de persones contreu una malaltia de transmissió sexual. L'estimació és que, el 2016, hi va haver uns 376 milions de noves infeccions d'alguna d'aquestes quatre: clamidiasis gonorrea, sífilis i tricomonosi. El nombre de persones amb infecció genital pel virus del papil·loma humà (VPH) supera els 500 milions, 300 de dones, la principal causa de càncer cervicouterino. Quant a l'hepatitis B crònica, es calcula que hi ha prop de 240 milions de persones al món.