Un equip d'investigadors del Centre Metge de la Universitat de Rush ha descobert que les persones grans poden beneficiar-se d'una dieta específica anomenada dieta MIND, fins i tot quan desenvolupen aquests dipòsits de proteïnes, coneguts com a plaques amiloides que s'acumulen entre les cèl·lules nervioses i, en general, interfereixen amb el pensament i les habilitats per resoldre problemes.

Desenvolupada per Martha Clare Morris, que va ser epidemiòleg nutricional de Rush, i un grup d'experts, la dieta MIND és un híbrid de les dietes mediterrània i la dieta DASH. Estudis d'investigació anteriors han trobat que la dieta MIND pot reduir el risc que una persona desenvolupi demència per la malaltia d'Alzheimer i altres demències.

Ara, un estudi ha demostrat que un grup de pacients que van seguir la dieta MIND moderadament en els últims anys de la seva vida, no tenien problemes cognitius, segons un article publicat el 14 de setembre a la revista Journal of Alzheimer's Disease. "Algunes persones tenen prou plaques al cervell per tenir un diagnòstic post mortem de la malaltia d'Alzheimer, però no desenvolupen demència clínica en la seva vida", assegura Klodian Dhana, autor principal de l'article i professor en la Divisió de Geriatria i Medicina Pal·liativa en el Departament de Medicina Interna de Rush Medical College.

"Alguns tenen la capacitat de mantenir la funció cognitiva malgrat l'acumulació d'aquestes patologies al cervell, i el nostre estudi suggereix que la dieta MIND està associada amb millors funcions cognitives independentment de les patologies cerebrals relacionades amb la malaltia d'Alzheimer", afirma.

En aquest estudi, els participants no tenien una demència diagnosticada, i tots van acordar sotmetre's a avaluacions clíniques anuals mentre eren vius i a una autòpsia cerebral després de la seva mort.

Els investigadors van seguir 569 participants, a qui se'ls va demanar que completessin avaluacions anuals i proves cognitives per veure si havien desenvolupat problemes de memòria i pensament. A partir de 2004, els participants van rebre un qüestionari anual de freqüència alimentària. Utilitzant les respostes del qüestionari, els investigadors van donar a cada participant una puntuació de dieta MIND basada en la freqüència amb què els participants menjaven aliments específics. La dieta MIND té 15 components dietètics, inclosos 10 grups d'aliments saludables per al cervell i cinc grups no saludables: carns vermelles, mantega i margarina en barra, formatge, pastissos i dolços, i menjar fregit o ràpid.

Per adherir-se a la dieta MIND i beneficiar-se d'ella, una persona necessitaria menjar almenys tres porcions de cereals integrals, una verdura de fulla verda i una altra verdura cada dia, juntament amb una copa de vi, berena la majoria dels dies amb nous, llegums cada dos dies, aus i fruits vermells almenys dues vegades per setmana i peix almenys una vegada a la setmana. Una persona també ha de limitar la ingesta dels aliments designats com a no saludables, limitar la mantega a menys d'una cullerada al dia i menjar menys d'una porció a la setmana de dolços i pastissos, formatge integral i menjar fregit o ràpid.

Amb base en la freqüència d'ingesta informada per als grups d'aliments saludables i no saludables, els investigadors van calcular la puntuació de la dieta MIND per a cada participant durant el període d'estudi.

"Descobrim que una puntuació més alta en la dieta MIND es va associar amb una millor memòria i habilitats de pensament independentment de la patologia de la malaltia d'Alzheimer i altres demències, així com amb altres patologies cerebrals comunes relacionades amb l'edat. La dieta semblava tenir una capacitat protectora i pot contribuir a la resiliència cognitiva en els ancians".