La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears ha autoritzat les mesures sanitàries acordades pel Govern balear després de l'aixecament de l'estat d'alarma, entre les quals figura prolongar fins al 23 de maig el toc de queda de 23 a 6.00 hores. Així doncs, es mantindran les mesures sanitàries aprovades d'urgència pel Consell de Govern aquest dimecres per a la seva aplicació un cop passat el 9 de maig.
En concret, s'ha aprovat el toc de queda de 23.00 a 6.00 hores, els controls de passatgers nacionals en ports i aeroports de les Illes, limitar el nombre de persones en reunions socials i familiars en domicilis particulars i restringir l'aforament en espais de culte.
La sala notificarà la resolució, que ha comptat amb tres vots a favor i dos en contra, en els propers dies.
Les normes
Aquesta mateixa sala va declarar el dimecres que l'autorització sol·licitada pel govern per poder mantenir aquestes mesures que dequeien amb l'estat d'alarma no era admissible, ja que les mesures no havien estat aprovades pel Consell de Govern i, per tant, no es complia el requisit previst en la norma processal. La interlocutòria del TSJIB va motivar que l'executiu autonòmic convoqués d'urgència una reunió extraordinària del seu gabinet per aprovar-les.
El Govern balear va aprovar allargar fins al 23 de maig tant el toc de queda nocturn com mantenir els controls per a l'entrada a les Balears als viatgers procedents d'altres comunitats o ciutats autònomes. Aquests controls són sobre el motiu del desplaçament i suposen que els viatgers han de presentar una PDIA per SARS-CoV-2 amb resultat negatiu o bé sotmetre's a un test d'antígens a l'arribada, una PCR en les següents 48 hores o mantenir una quarantena de 10 dies. Les proves les sufraga la comunitat en el cas dels residents o de les persones que viatgin amb causa justificada, i per als mateixos passatgers si no es desplacen per un dels motius justificats.
A més, el Govern va acordar restringir les reunions i trobades familiars i socials d'un màxim de 6 persones a l'interior o a l'exterior, tant en espais públics com privats. A més, a l'interior únicament es poden dur a terme reunions, com a màxim, de dos nuclis de convivència.
La quarta mesura limita les celebracions o la permanència de persones en llocs de culte a un 50 % de la capacitat dels recintes i assegurant la distància d'almenys un metre i mig entre persones de diferents nuclis de convivència.
Missatge de tranquil·litat del govern espanyol
Malgrat que Catalunya sí que ha rebut el posicionament favorable de la Fiscalia, no ha passat el mateix en altres comunitats. El govern del País Basc ha estat el primer de tastar la mel de la justícia en la nova etapa que comença després del final de l'estat d'alarma. El lehendakari Iñigo Urkullu havia sol·licitat continuar amb el toc de queda i el tancament perimetral a partir del 9 de maig, però la Fiscalia Superior basca s'ha pronunciat en contra i ha tirat enrere les mesures. En el seu cas, tanmateix, eren més restrictives i tenien una afectació més gran sobre els drets fonamentals. Així doncs, serà cada Tribunal Superior de cada territori qui decideixi l'aplicació de restriccions.
Aquest mateix dijous, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat que les autonomies podran aplicar "moltes" restriccions a partir del 9 de maig per molt que a la fi de l'estat d'alarma decaiguin el toc de queda i el tancament perimetral. "Clarament, la restricció de drets fonamentals només es pot fer per instruments normatius de llei orgànica. Les comunitats no poden fer-ho, però això no vol dir que no tinguin un arsenal normatiu amplíssim. Per exemple, tancaments perimetrals de punts concrets, establiments horaris, etc. Poden fer moltes coses", ha afirmat.
El titular de Justícia ha enviat un "missatge de tranquil·litat" davant la fi de l'estat d'alarma i ha insistit que les autonomies tenen els "instruments normatius" per poder prendre mesures encara que després hagin de ser ratificades pels tribunals.