Reconnectar amb la rutina després de les vacances mai és fàcil, especialment després de l'estiu o de passar el Nadal en companyia dels nostres éssers estimats. El setembre i el gener són mesos durs, encara que potser l'inici de l'any es pugui veure compensat per la motivació de complir els propòsits per a l'any nou. Sigui com sigui, quan toca posar-se les piles i tornar a les rutines i la vida enfeinada necessitem estímuls que ens donin una empenta per apartar la son i reprendre les tasques pendents.
Diguem-li cafè o, potser millor, diguem-li te matcha. Perquè sí, encara que tots sabem que la cafeïna fa meravelles, la veritat és que els seus efectes desapareixen al cap d'unes dues o tres hores i tornem a sentir-nos cansats. En el cas del te matcha, en canvi, se sap que no només és 10 vegades més antioxidant que el te verd, sinó que proporciona energia gràcies a la L-teanina natural de la seva composició.
El te matcha és relaxant alhora que estimulant
Les propietats del te matcha de les que parlem ens ajuden a focalitzar l'atenció i la concentració, així com a augmentar l'energia gràcies a la teïna, sentint-nos amb vitalitat de 6 a 8 hores, i el que és més important, sense pujades i baixades! A més, té efectes depuratius i augmenta la sensació de benestar i bon humor. Una meravella, no?
D'altra banda, gràcies a les seves característiques de cultiu i elaboració i el seu format de consum en pols, el te matcha pot consumir-se tant en begudes com en receptes salades i dolces, i adaptat a tots els paladars.
Com començar a prendre te matcha
Com a curiositat, per parlar dels orígens d'aquest te hem de remuntar-nos fins a la dinastia Tang, a la Xina, encara que després va ser el budisme zen el que el va convertir en un símbol de la cultura japonesa.
Des que es va començar a prendre, els enamorats del matcha ho són precisament pel seu sabor intens. Tanmateix, aquells que volen començar a consumir-lo en ocasions prefereixen optar per begudes amb sabors més suaus i aromàtics.
Precisament aquesta és una de les apostes de cada vegada més marques especialitzades en te, que han començat a comercialitzar mescles de te matcha amb altres sabors i ingredients. La cadena Tea Shop, que acaba de reubicar el seu local del centre comercial Westfield Glòries, ara convertit en el seu primer Tea Bar de Barcelona, comercialitza blends amb una gran varietat d'ingredients seleccionats per gaudir de les propietats del matcha en estat pur o bé barrejat amb els sabors que cadascú prefereixi, des de la xocolata i vainilla fins a les aromes afruitades del mango, passant per l'espresso.
I per comprovar els seus efectes, per què no provar-ho en una de les seves combinacions més delicioses?
Recepta de te matcha açaí latte
Amb una cullereta de bambú, abocar1,5-2 gr de te Matcha Açaí Latte i aigua a temperatura ambient en un mesclador de matcha.
Agitar amb vehemència fins a aconseguir crear una fina capa d'escuma. Aquest serà l'indicatiu que a la preparació només li falta afegir l'aigua calenta.
Abocar els dos compartiments del mesclador en un got i afegir la quantitat desitjada d'aigua a 80-95ºC. Remoure lleugerament. Abans de provar-lo i gaudir-lo, afegir beguda vegetal o llet al gust i remoure.
I per als més foodie...
A mig camí entre el cafè i el te matcha es troba el matcha latte, elaborat amb te matcha. Gràcies a la cafeïna i teïna que conté, aquest te aporta les mateixes propietats que un cafè, amb l'avantatge que, en canvi, redueix l'estrès, per la qual cosa al ser capaç de relaxar pot ajudar a augmentar la concentració i la memòria.