Tal com recomana l'Organització Mundial de la Salut, n'hi ha prou amb 150 minuts d'activitat física d'intensitat moderada o 75 minuts d'activitat vigorosa a la setmana per aconseguir grans beneficis per a la nostra salut. Ho diuen els experts, els últims han estat investigadors del CIBERCV, del CIBERESP i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), que han presentat un estudi en el qual ha col·laborat Departament de Salut de la Generalitat.
En aquesta investigació es demostra que dur a terme l'activitat física en la mesura assenyalada, redueix el risc de mortalitat en un 16%, el risc de mortalitat cardiovascular un 27% i d'accidents cardiovasculars en un 12%.
A més, aporta una dada interessant. Per sobre d'aquesta quantitat no s'observa cap benefici addicional, ja que segons afirmen els mateixos experts, "la pregunta concreta que volíem respondre era, quin és la quantitat mínima i la quantitat màxima d'activitat física per optimitzar els beneficis sobre la salut cardiovascular?". I la tenen clara. A tot estirar, multiplicar per quatre les recomanacions de l'OMS, quan s'obté el màxim benefici. A partir de llavors, no s'obté més.
L'estudi
Per fer la investigació, l'estudi ha analitzat l'exercici dut a terme per un total d'11.158 persones d'entre 25 i 79 anys durant més de 7 anys. Tots els participants procedien de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), als que se'ls va proporcionar una sèrie de qüestionaris en els quals s'especificaven fins a 64 tipus d'activitats.
Durant aquells anys se'ls va realitzar un seguiment i es van creuar les dades amb el programa d'analítica de dades per a la investigació i la innovació en salut (PADRIS), del Departament de Salut de la Generalitat. Durant el temps que va durar l'estudi, es van produir 863 morts. També es van registrar els episodis cardiovasculars per comprovar l'efecte de l'activitat física.
Els científics afirmen que "els resultats de l'estudi indiquen que la pràctica d'activitat física d'intensitat moderada-vigorosa s'associa amb un menor risc de malalties cardiovasculars i de mortalitat". Els resultats més interessants demostren que el benefici ja s'observa amb dosis petites d'activitat física. En definitiva, que n'hi ha prou amb aplicar les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, que no segueixen un de cada quatre adults europeus malgrat que s'ha demostrat que redueixen en un 16% el risc de patir malalties cardiovasculars del 12% i en un 16% el de morir". En la investigació no es van observar diferències per raó d'edat o de gènere.
Roberto Elosua, participant en la investigació i cap de grup del CIBERCV, investigador de l'IMIM i de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), destaca "la importància de promoure un estil de vida saludable que incorpori la pràctica d'activitat física per a la prevenció de les malalties cardiovasculars".
I fan una crida a les autoritats, "perquè la pràctica d'activitat física no només és una decisió individual, sinó que també exigeix el compromís dels organismes i institucions públics (ajuntaments i altres governs), per facilitar l'accés a la població a entorns on es puguin realitzar fàcilment aquestes activitats, tant en entorns urbans com rurals".